Tai armee kuulutas välja eriolukorra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai armee kuulutas välja eriolukorra
Tai armee kuulutas välja eriolukorra Foto: SCANPIX

Tai armee teatas eile meedia vahendusel, et riigis on korra taastamiseks kehtestatud eriolukord.

Armee juhtide kinnitusel ei ole tegemist riigipöördega, edastab mtv.fi.

Tailastel ei olevat põhjust paanikasse sattuda ning normaalne elu jätkub.

Ei ole teada, kas Tai peaministri kohusetäitja Niwatthamrong Boonsongpaisan on eriolukorra kinnitanud.

Diktaatorluse vastase liikumise ehk niinimetatud punasärkide juht Jatuporn Prompan sõnas, et ta pooldab eriolukorda.  

«Oleme edasi Bangkoki tänavatel ja jätkame proteste niikaua kuni Tai võtab kursi demokraatia suunas, mis võimaldab korraldada demokraatlikud valimised ja valida uus peaminister,» teatas Prompan.

Tai konstitutsioonikohus vallandas 7. mail senise peaministri Yingluck Shinawatrani. Tema kohusetäitjaks sai asepeaminister Niwatthamrong Boonsongpaisan.  Tai opositsioon soovib kogu valitsuse tagasiastumist.

Tais plaaniti juuli lõppu parlamendivalimisi. Kohalike poliitikaasjatundjate sõnul võidaks need Yingluck Shinawatrani partei ning selle tõttu on opositsioon valimiste vastu.

Möödunud nädalal ähvardas Tai armee kasutusele võtta survemeetmed, kuna riigis on poliitilised protestid aina laienenud.

Sellest teatas Tai relvajõudude ülemjuhataja Prayuth Chan-ocha pärast seda, kui relvastatud isikud ründasid öisel ajal protestijate laagrit.  Selle tagajärjel hukkus kolm ja sai vigastada 23 inimest.

Grupp meeleavaldajaid tungis siis valitsushoonesse ning valitsusliikmed olid sunnitud põgenema. Valimiskomisjon teatas siis, et juuliks planeeritud parlamendivalimised lükatakse edasi.

Valitsuse vastu protsetijate eesmärgiks on senine valitsus kukutada ning asendada see enda nimetatud valitsusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles