Austraalias leviv mürgitaim paneb lambad käituma «narkomaanidena»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias leviv mürgitaim paneb lambad käituma «narkomaanidena»
Austraalias leviv mürgitaim paneb lambad käituma «narkomaanidena» Foto: SCANPIX

Austraalias levib mürgine taim, mis paneb lambad käituma «narkomaanidena» ning võtab neilt elu.

New South Walesis Tannabahis lambakasvatusega tegeleva Louise Knighti sõnul hakkavad lambad pärast mürgitaime söömist kummaliselt käituma ning pead millegi vastu taguma seni, kuni koljuluu mõraneb, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Mürgitaime söönud labmad on nagu narkomaanide kari, keda ei ole võimalik kontrollida,» lausus lambakasvataja.

Louise Knight ja ta abikaasa Stephen Knight on kaotanud juba 800 lammast.

Probleem algas aasta tagasi jaanuaris pärast piirkonnas olnud maastikupõlenguid, mis samuti tekitasid lambakasvatajatele suurt kahju.

Pärast põlengut hakkas vohama Swainsona greyana nimeline taim, mis sisladab mürki.

«Maastikupõlengud olid kohutavad, kaotasime suure osa oma karjast. Samuti hävines rohumaid. Siis aga hakkas levima mürgitaim,» nentis austraallanna.

 Swainsona greyana taimes on mürke, mis mõjutavad loomade kesknärvisüsteemi ja seedeensüüme.

New South Walesi loomaarsti Bob McKinnoni andmetel tekib loomadel selle taime söömisel sõltuvus ning nad hakkavad käituma nagu oleks joobes või narkouimas.

«Esmalt hakkab kehakaal langema, tekib uimasus, liikumine raskeneb ja nad ei suuda end enam kontrollida. Siis aga tekib tuimus ja nad langevad maapinnale ning surevad,» selgitas veterinaar.

McKinnoni arvates saab lammaste elu päästa vaid sel moel, et neile leitakse nimetatud taime vabad karjamaad. Lambaid, kes on kahjulikke taimi juba liiga palju söönud, see samm siiski ei aita.

Louise Knighti sõnul viis ta oma karja teisele rohumaale, kuid sinna minek võtab loomadel päevi. Varem olid lambad paigas, kuhu jõudis paari tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles