CIA lõpetas vaktsiiniprogrammide varjus tegutsemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimiskampaaniate tegevust takistavad Pakistanis mitmed asjaolud ning lastehalvatuse levik on murettekitavalt suur.
Vaktsineerimiskampaaniate tegevust takistavad Pakistanis mitmed asjaolud ning lastehalvatuse levik on murettekitavalt suur. Foto: SCANPIX

CIA lõpetas vaktsineerimisprogrammide kasutamise luureoperatsioonide hüvanguks, sest muuhulgas seadis see ohtu tervishoiutöötajad, teatas Valge maja.

Kirjas USA tervishoiukoolidele teatas Valge maja, et CIA lõpetas selle tegevuse juba augustis, edastab BBC.


Väidetavalt tegutses CIA Pakistanis võltsvaktsiiniprogrammi kattevarjus Osama Bin Ladeni asukohta tuvastades. Töömeetoodist loobumisele tõukasid CIA-d mitmed rünnakud Pakistanis tegutsevate lastehalvatuse vastu vaktsineerimisega tegelevate tervisoiutöötajate vastu.

2012. aasta detsembrist 2014. aasta aprillini tapeti Pakistanis üle 60 lastehalvatuse vaktsiine jagavat tervishoiutöötaja ja programmidega seotud isiku. Sealjuures kannatab Pakistan praegu laiaulatusliku lastehalvatuspuhangu käes. Käesoleval aastal on juba teatatud 66 uuest lastehalvatuse juhtumist, möödunud aastal tuvastati neid sama ajaga kõigest kaheksa.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) ja ÜRO lastega tegelev agentuur on mõlemad esinenud avaldusega, kus kiidavad heaks USA otsuse vaktsiiniprogramme kaitsta.

16. mai kuupäeva kandvas dokumendis teatab sisejulgeoleku ministri assistent Lisa Monaco, et CIA direktor John Brennan andis käsu lõpetada vaktsiiniprogrammide kasutamine operatsioonide hüvanguks. Samuti lubas CIA Monaco kinnitusel, et ei kasuta neid programme enam ka DNA või muu geneetilise materjali omandamiseks ja kinnitas, et see kehtib nii USA kui teiste riikide kodanike puhul.

Väidetavalt aitas Bin Ladeni asukoha Abbottabadi linnas tuvastada ukselt-uksele B-hepatiidi vaktsiine pakkunud programmi abil kogutud geneetiline material. Al'Qaeda liidri Bin Ladeni tapsid 2011. aasta mais USA eriväelased.

Pakistani arst, keda süüdistati vaktsiinikampaania juhtimises, on endiselt kodumaal vangis. Mees eitas kõiki süüdistusi, ent 2012. aastal pandi ta vangi süüdi mõistetuna koostöös relvastatud rühmitustega. Süüdimõistvat otsust peetakse eelkõige karistuseks CIA-ga koostöö tegemise eest ja kohalikud luureagentuurid peavad teda reeturiks.

Taliban kehtestas 2012. aastal Pakistani hõimualadel vaktsiinikeelu, süüdistades vaktsineerimisprogramme just nimelt spionaažis. Analüütikud loodavad, et CIA teade aitab kaasa keelu kaotamisele ja selle läbi paljude laste päästmisele lastehalvatuse käest.

Juba aastaid tegi vaktsineerijate elu niigi keerukaks Pakistani vaesematel ja vähemharitud aladel levinud legend, et vaktsineerijate tegelikuks eesmärgiks on moslemite steriliseerimine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles