Värske uuring osutab eurovalimistel konservatiivide võidule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks EPP tuntumaid poliitikuid: Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Üks EPP tuntumaid poliitikuid: Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Konservatiividel on jätkuvalt lootust võtta europarlamendis pisut rohkem kohti kui sotsialistidel, näitab täna avaldatud üle-Euroopaline küsitlus.


PollWatch2014 uuringu kohaselt peaks konservatiivne Euroopa Rahvapartei (EPP) grupp saama järgmises europarlamendi koosseisus 217 kohta, sotsid aga 201.

Võrreldes praeguse koosseisuga, kus samuti domineerivad konservatiivid, peaks prognooside kohaselt nende osakaal siiski langema seniselt 35,8 protsendilt 28,9-le ja sotside oma tõusma 25,6 protsendilt 26,8 protsendile.

Langus ootab ees ka liberaalseid erakondi ühendavat ALDEt, kellele prognoositakse langust praeguselt 83 kohalt 59 kohale järgmises europarlamendi koosseisus.

Suurimateks tõusjateks on praeguse seisuga paremäärmuslased. Prognooside kohaselt peaks Suurbritannias valimised võitma kohalik Iseseisvuspartei (UKIP) ja Prantsusmaal Rahvusrinne.

Konservatiivid peaksid võitma Hispaanias, Horvaatias, Iirimaal, Küprosel, Poolas, Saksamaal, Sloveenias, Soomes ja Ungaris. Sotsidel on head tulemust oodata Itaalias, Leedus, Portugalis, Rootsis, Rumeenias ja Slovakkias. Ainsad riigid, kus võitu prognoositakse liberaalide ridadesse kuuluvatele parteidele, on Eesti ja Holland. Kriisist räsitud Kreekas paistab aga ainsa Euroopa maana terendavat kommunistide võit.

Eestist kuulub EPP parteiperesse IRL ja sotside omasse SDE. Kesk- ja Reformierakond on mõlemad ALDE liikmed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles