Biden Rumeenias: Euroopa piire ei tohi muuta relva ähvardusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden.
USA asepresident Joe Biden. Foto: SCANPIX

Rumeeniasse visiidile saabunud USA asepresident Joe Biden mõistis teisipäeval hukka Krimmi annekteerimise Venemaa poolt ning ütles, et piire ei tohi muuta relva ähvardusel.

«Euroopa piire ei tohi muuta relva ähvardusel,» rõhutas Biden Bukaresti lähistel Otopeni sõjaväebaasis Rumeenia ja USA sõduritega kohtudes. «Me taunime Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist Venemaa poolt. Niikaua kui jätkuvad Venemaa katsed Ukrainat destabiliseerida, peame jääma resoluutseks ja sundima Moskvale peale suuremaid kulutusi. Agressioon Krimmis, mis asub Rumeeniast vähem kui 250 miili kaugusel, meenutab meile, miks me NATOt vajame.»

Biden nimetas USA kindlat valmisolekut tegutseda Põhja-Atlandi pakti viienda artikli kohaselt «pühaks kohustuseks, mis ei kehti üksnes praegu, vaid alati».

«Olen siin selleks, et öelda meie presidendi nimel: te võite meiega arvestada,» ütles asepresident pöördumises Rumeenia relvajõududele.

Biden lisas, et Rumeenia on NATO «pühendunud liitlane», ning avaldas austust 26 Iraagis ja Afganistanis hukkunud ja 143 haavata saanud Rumeenia sõdurile.

Venemaa annekteeris märtsis Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja koondas väed Ukraina idapiirile.Venemaa annekteeris märtsis Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja koondas väed Ukraina idapiirile. Ukraina valitsus ja lääs süüdistavad Moskvat Ida-Ukraina separatismi mahitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles