Kelam: Sarkozy väljaütlemised on vastuolus Euroopa solidaarsusega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Eesti eurosaadik Tunne Kelam leidis, et Prantsuse endise presidendi Nicolas Sarkozy väljaütlemised selle kohta, et inimeste vaba liikumist võimaldab Schengeni tsoon tuleb laiali saata, on selges vastuolus Euroopa solidaarsusega.

«See on vastuolus vaba Euroopa vaimuga, mis on aidanud tagada aastakümneid rahu Euroopas ja võimaldanud jõukuse kasvu kogu liidus. Kui me tahame tugevama Euroopat, siis uuesti müüre püstitama asudes me seda ei saavuta,» toonitas Kelam.

Kelami sõnul on Eesti huvides tugev Euroopa Liit, mis seisab ühtselt oma kodanike õiguste eest. «EL on ühtne majandusruum ning selle üheks alusväärtuseks on inimeste tingimusteta vaba liikumine liidu piires ja selle jõustamise nimel tuleb pingutada. Mitmekiiruseline Euroopa, kus ühed riigid on teistest võrdsemad, ei ole kindlasti Eesti huvides.»

«Ilmselt tuleb Sarkozy väljaütlemisi vaadata saabuvate valimiste kontekstis, need on mõeldud sisepoliitiliseks tarbimiseks. Sellele vaatamata on endine president nendega vindi üle keeranud,» leidis Tunne Kelam.

Prantsuse endine president Nicolas Sarkozy kutsus neljapäeval ajakirjas Le Point avaldatud arvamusartiklis loobuma Euroopa viisavabast Schengeni tsoonist ning looma eurotsooni keskmes Prantsuse-Saksa majandusbloki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles