Paet Kiievis: ülehomsed Ukraina presidendivalimised loovad stabiilsust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet reedel Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende, Taani välisministri Martin Lidegaardi ja Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.
Välisminister Urmas Paet reedel Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende, Taani välisministri Martin Lidegaardi ja Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet kohtus täna Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende ja Taani välisministri Martin Lidegaardiga Ukraina peaministri Arseni Jatsenjuki ja välisministri Andrii Deštsõtsaga.

Paeti sõnul on julgeolekuolukord Ukrainas jätkuvalt kõige olulisem küsimus, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Arengud Ida-Ukrainas on jätkuvalt keerulised ning ümberasuvate elanike arv kasvab Krimmis ja riigi idaosas toimuva tõttu,» märkis Paet. ÜRO andmetel on praeguseks ümberasunud ligikaudu 10 000 inimest, neist kolmandik on lapsed. «Tuleb teha kõik, et olukord Ida-Ukrainas suudetakse kontrolli alla saada ning alustataks de-eskalatsiooni. Valimiste läbiviimise tagamine Luganski ja Donetski oblastite teatud rajoonides on samuti oluline,» lisas Eesti välisminister kohtumisel Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.

Paeti sõnul on Ukraina stabiilsus ja majanduslik areng väga oluline kogu Euroopale. «Hindame kõrgelt Ukraina valitsuse pühendumust ning peame hädavajalikuks poliitiliste ja majanduslike reformide elluviimist, mis kasvatavad usaldust nii riigis sees kui välismaailmas,» märkis Paet. «Samuti on võtmetähtsusega pühapäevased presidendivalimised ja nende tulemused.»

Ukraina suhetest Euroopa Liiduga rääkides rõhutas Paet vabakaubandus- ja assotsiatsioonilepingu kiire allakirjutamise ning rakendamise olulisust. «Selge EL liikmesuse perspektiiv on väga oluline Ukrainale, aga ka kõigile teistele liitumistingimusi täitvatele Euroopa riikidele, kes seda soovivad,» lausus Paet. «Nii ELi esimene 100 miljoni euro suurune laenuosa Ukrainale kui ka IMFi abipakett on tunnistuseks sellest, et rahvusvaheline kogukond usaldab Ukraina valitsust ning on pannud suured lootused vajalike reformide elluviimiseks ja korruptsiooni vähendamiseks,» ütles välisminister Paet. Ta lisas, et Eesti on juba pikka aega toetanud Ukraina-ELi viisavabaduse kehtestamist, mis peagi teoks saab.

Eesti on Paeti kinnitusel toetanud Ukraina arengut nii kahepoolsete projektide kui multilateraalsete programmide ja mitmepoolse koostöö kaudu. «Peamiste koostöövaldkondadena näeme regionaalarengu toetamist, kodanikuühiskonna tugevdamist, info- ja telekommunikatsioonitehnoloogia rakenduste kasutuselevõtmist riigihalduses, koostööd hariduse ning keskkonna valdkondades,» märkis Paet ja lisas, et e-valitsuse rakendamine ei ole vaid mugavuse küsimus, vaid aitab suurendada riigivalitsemise läbipaistvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles