Hiina hävitajad startisid seoses Jaapani lennuki õhupiiri rikkumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Su-27 hävituslennukid.
Hiina Su-27 hävituslennukid. Foto: SCANPIX

Hiina saatis eile oma hävitajad Ida-Hiina mere kohale, kui Jaapani lennuk rikkus riigi õhukaitsetsooni ning sooritas «ohtlikke manöövreid» ühiste Pekingi-Moskva mereväeõppuste ajal, teatas rahvavabariigi kaitseministeerium täna.

Jaapani sõjalennuk sisenes tsooni, hoolimata enne õppusi saadetud «lennukeeluhoiatustest».

«Jaapani sõjalennukid rikkusid loata õppuste õhuruumi ning sooritasid ohtlikke manöövreid, mis on vastuolus rahvusvahelise õigusega,» seisis ministeeriumi internetileheküljel.

Peking teatas novembris «õhutõrje tuvastustsooni» loomisest piirkonnas, kus asuvaid saari kontrollib Jaapan, kuid nõudleb endale Hiina. Koos õhukaitsetsooni loomisega Ida-Hiina merel avalikustas Hiina kaitseministeerium tuvastusreeglid, mida peavad järgima kõik piirkonda sisenevad lennukid.

Uus tsoon katab suurt piirkonda Lõuna-Korea ja Taiwani vahel ning sellesse kuuluvad ka Jaapani kontrollitavad Senkaku (hiinapäraselt Diaoyou) saared.

Vastavalt Pekingi reeglitele peavad kõik tsooni läbivad lennukid esitama Hiina võimudele lennuplaani, selgelt tähistama esindatava riigi ning hoidma avatuna kahesuunalist raadiosidet, mis võimaldaks neil vastata Hiina võimude päringutele enese tuvastamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles