Greenpeace'i aktivistid tungisid Statoili naftaplatvormile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i laev Esperanza ja Statoili naftaplatvorm Transocean Spitsbergen Barentsi merel.
Greenpeace'i laev Esperanza ja Statoili naftaplatvorm Transocean Spitsbergen Barentsi merel. Foto: SCANPIX

Greenpeace’i aktivist Sini Saarela tungis täna hommikul koos kaaslastega Barentsi merel olevale Statoili naftaplatvormile.

Eelmine kord, kui Saarela ronis Gazpromi naftaplatvormile Prirazlomnaja, järgnes sellele kahe kuu pikkune vangistus Venemaal, vahendab Helsingin Sanomat. «Tegutsesin Venemaal eelmisel sügisel täpselt samal põhjusel nagu nüüd Norras, et panna punkt ükskõiksusele,» kommenteeris Saarela.

Kokku ronis täna Transocean Spitsbergeni platvormile 15 inimest, kelle seas lisaks Saarelale oli veel kaks soomlast. Kaheksast riigist pärit aktivistidel on kaasas varustus, mis võimaldab viibida platvormil mitu päeva.

Naftaplatvorm oli teel Karusaare (Bjørnøya) looduskaitseala juurde. Greenpeace oli nõudnud Norra keskkonnaministeeriumilt hanke peatamist.

Keskkonnaorganisatsiooni kampaaniajuht Tapio Laakso rääkis, et Norra on võtnud seisukoha, mille järgi ei pumbata naftat piirkondades, kus meri talvel jäätub.

«See hange viiakse läbi nii kaugel põhjas, et norralased näivad minevat vastuollu oma põhimõtetega. Naftareostuse likvideerimine jäises vees on tegelikkuses võimatu. Kui tekib leke, siis on olemas oht, et reostus levib Karusaareni, mis on tähtis merelindude pesitsusala.»

Statoil teatas, et aktivistide aktsioon on vastutustundetu ja ebaseaduslik. Firma kinnitas, et aktivistidele on räägitud naftaplatvormile ronimise ohtlikkusest ja neile oli juba varem antud võimalus avaldada arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles