«Välismääraja»: Obamat on hakatud elitistiks pidama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja koer Bo
Barack Obama ja koer Bo Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Neeme Raud tunnistas, et USAs on president Barack Obamale hakatud ette heitma, nagu oleks viimane muutunud elitistiks, kelle arvates suuräril on alati õigus.

«Seoses naftalekkega tuleb välja, et Obama oleks nagu teiselt planeedilt,» sõnas Raud Kuku raadio saates «Välismääraja».

«Obamale on ette heidetud, et ta on muutunud elitaarseks meheks, ta arvab ka, et suuräril on alati õigus. Harvardi juura lõpetanuna sa usudki, et ühiskonda juhivad teatud jõud ja neil on alati õigus,» kirjeldas Raud USAs levivat kriitikat presidendi kohta.

Kindral McChrystali skandaal

«Skandaal kindral McChrystali ümber näitab, et ei sõjaväelased ega tsivilistid ei usu enam, et Afganistanis on tegelikult võimalik võita,» leidis saatejuht Kadri Liik.

Advokaat ja varem kaitseministeeriumis töötanud Lauri Almann kritiseeris president Obama Afganistanist vägede väljatoomise poliitikat ja tähtaegu.

«See ei jäta kuigi pühendunud ja professionaalset muljet, kui ühest kõige olulisemast sõjalisest operatsioonist tehakse justkui jalgpalli lisaaeg, et 30 minutit on vaja veel vastu pidada,» tõi ta paralleeli.

«Kindral Stanley McChrystal ei teinud seda mõtlematusest, tegu võis olla katastroofilise valearvestusega,» rääkis ta McChrystali portreeloost ajakirjas Rolling Stone, milles viimane koos abidega kritiseeris riigi tippjuhtkonda.

«Tegu oli tavalise taustaloomise PR-operatsiooniga, kindral mängis sellele, et ajakirjanik näeks kindrali frustratsiooni. Seda tehti, et ajakirjanikku mõjutada, temas kaastunnet tekitada. Antud ajakirjanik ei läinud sellega kaasa,» kirjeldas Almann.

«See polnud juhuslik asi, sest see poleks sel juhul toimunud nii mitme päeva jooksul ja süstemaatiliselt. Tulnuks veidi rohkem uurida selle ajakirjaniku tausta,» leidis Almann.

Mehhiko lahe naftaleke

«Obamal oli vaja otsustavat sammu, oli vaja näidata ennast tugeva juhina,» leidis Neeme Raud põhjenduse tema resoluutsele käitumisele kindral McChrystaliga.

«Üle-eelmise nädala kolmapäeval tegi president BP naftalekke teemal Valge Maja ovaalkabinetist esimese rohkelt reklaamitud pöördumise, mis oli hambutu ja mannetu kõne,» sõnas Raud.

«On öeldud laiemalt, et Obama teeb elementaarseid suhtlemisvigu, mis teisi solvavad. Obama on seda oma välissuhtluses teinud palju. Kas on kõige läbimõeldum oma esimesel välisvisiidil Saksamaale maanduda Auschwitzis ja saada esimest korda Saksamaa liidukantsleriga just seal kokku,» küsis Almann.

«Kas on mõtet ära öelda president Nicolas Sarkozy õhtusöögikutsest, viidates hõivatusele ja samal ajal õhtustada oma sõpradega Eiffeli tornis,» jätkas ta.

«See kõne oli täielik katastroof,» kinnitas ka Lauri Almann. «President Ronald Reagani kõnedekirjutaja Peggy Noonan kirjutas Wall Street Journalis selle kohta, et «Obamast on kujunemas USA president, kellele päike ei paista»,» rääkis Almann.

«Mis on kuulus viide Ronald Reagani sellele sõnumile, et «Ameerikas on taas hommik»,» selgitas Raud.

«See kõne ärritas väga paljusid sellega, et kuidas on võimalik, et USA president pärast nii pikka aega ikka ei tea veel, mis täpselt Mehhiko lahe naftareostusega juhtus,» sõnas Almann.

«Kogu ta ülejäänud käitumine selle kriisiga seoses reedab ka teatavat peataolekut, terve esimese kuu vaatas ta koos kõigiga hirmunud silmil välja purskuvat naftat,» lisas Kadri Liik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles