Obama hoiatas Hiinat agressiooni eest Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama West Pointi sõjaväeakadeemias.
USA president Barack Obama West Pointi sõjaväeakadeemias. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles kolmapäeval peetud välispoliitikakõnes, et Ühendriigid on valmis reageerima Hiina agressioonile.

«Tõkestamata regionaalne agressioon - kas Ukrainas, Lõuna-Hiina merel või mujal maailmas - mõjutab meie liitlasi ning võib tõmmata konflikti meie sõjaväe,» ütles Obama West Pointi sõjaväeakadeemias kadettidele peetud kõnes.

Hiina ja Vietnami suhteid pingestab lahendamata territoriaaltüli Lõuna-Hiina merel. Tüli sai uue pöörde mai algul, kui Peking toimetas vaidlusalustesse vetesse oma naftaplatvormi.

Obama manitses samas ettevaatlikkusele jõi kasutamisel. «USA mõjuvõim on suurim, kui me juhime eeskuju näidates.»

«Me ei saa lahendada probleeme Lõuna-Hiina merel, keeldudes jätkuvalt ratifitseerimast ÜRO mereõiguse konventsiooni, ehkki meie sõjaväejuhtide sõnul tugevdab see meie rahvuslikku julgeolekut,» ütles president.

Obama sõnul ei ole selline käitumine juhtimine, vaid taandumine.

«See ei ole tugevus, vaid nõrkus,» lisas ta.

Vabariiklastest senaatorid on keeldunud lepet ratifitseerimast väitega, et mereõiguse konverentsioon piiraks USA suveräänsust.

Birmast rääkides nimetas Obama riigis läbiviidavaid demokraatlikke reforme edulooks.

«Saavutatud edu on endiselt tagasipööratav, ent kui Birmat saadab edu, saame endale ühegi lasuta uue partneri,» lausus Obama.

Birma sõjaväehunta asus 2011. aasta läbi viima demokraatlikke reforme ning andis võimu üle nominaalselt tsivilistidest koosnevale valitsusele, mida juhib erukindral Thein Sein. Sellest ajast saadik on Birma järk-järgult maailmale avanenud ning võimud lubanud opositsioonil taas avalikult tegutseda. Lisaks on vabastatud sadu poliitvange.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles