Kerry Snowdenile: ole mees ja tule tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry
John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisministri John Kerry arvates peaks luureinfo lekitaja Edward Snowden näitama, et ta on mees ning vastutama oma tegude eest kohtus.

Enne Kerry seisukohavõttu andis Snowden telekanalile NBC intervjuu, milles sõnas, et ta ei olnud lihtsalt luureanalüütik, vaid väljaõppinud luuraja, kirjutab AFP.

«Läbisin spioonikoolituse. Elasin ja töötasin pidevalt välisriikides valenime all,» lausus Snowden.

Snowden selgitas intervjuus, et ta võttis Venemaa asüülipakkumise vastu põhjusel, et USA tühistas ta passi. Snowden on Moskvas elanud alates möödunud aasta suvest.

Kerry sõnul on USA uks Snowdenile valla ja ta võib kohe tagasi tulla.

«Ta on USAle siiski üsna palju kahju tekitanud. See on kurb ja häbiväärne. Oma kodumaad armastav inimene ei varjaks end Venemaal või Kuubas,» lisas USA välisminister.

Edward Snowden paljastas USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) laiaulatusliku jälgimisprogrammi PRISM ning oli selle tõttu sunnitud USAst lahkuma. Paljastus tõi kaasa ülemaailmse skandaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles