Euroopa Parlamendi üheksa kõige ohtlikumat paremäärmuslikku parteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse paremäärmusliku partei Front Nationali juht Marine Le Pen
Prantsuse paremäärmusliku partei Front Nationali juht Marine Le Pen Foto: SCANPIX

USA väljaanne Huffington Post reastas Euroopa Parlamendi üheksa kõige ohtlikumaks peetavat paremäärmuslikku parteid.

Ühe sellise partei juhil on haakristi tätoveering, teine tahab oma riigi moslemitest puhastada ning kolmas soovitas sisserändajad Ebola viiruse abil hävitada.

Euroopa Parlamendi nüüdsed valimised näitasid paremäärmuslaste, euroskeptikute ja teiste äärmusrühmituste esiletõusu.

Esikohal on Prantsusmaa kuulus Front Nationale, mida juhib Marine Le Pen. Selle partei asutas ta isa Jean Marie Le Pen, kes sõnas hiljuti, et Prantsusmaal saaks migratsiooniprobleemi lahendada Ebola viiruse abil kolme kuuga. Meedia ristis eaka poliitiku Monsieur Ebolaks. Front National on seisukohal, et holokaust ja gaasikambrid on ajaloos kõrvaline lehekülg. Nüüdsetel valimistel sai see partei veerandi Prantsuse valijate häältest, kuna nende immigratsioonivastane programm osutus väga populaarseks.

Teisel kohal on Saksamaa natsionaaldemokraatlik partei NDP, mis samuti on immigratsioonivastane. Seda parteid on nimetatud rassistlikuks ja antisemiitlikuks. Nad on oma protestides kasutanud sellised plakateid nagu «Raha sinu vanaemale, mitte immigrantidele». Intervjuudes on rõhutatud, et «Euroopas peab olema valgenahaliste hegemoonia». Samuti on nad avalikult kuulutanud natsiideoloogiat.

Kolmas on Kreeka Kuldne Koidik. Kreeka paremäärmuslik partei Kuldne Koidik sai esmakordselt Euroopa Parlamenti. Selle juhil on hakaristitätoveering ning suur osa liikmetest on kuulunud kriminaalsetesse organisatsioonidesse, mille eest nad on ka vanglakaristust kandnud. Nende seisukoht on, et Kreekas tuleks keelata mošeed, sünagoogid ja teiseusuliste surnuaiad. 2012. aasta Kreeka valimistel osalesid nad egiidi all «Puhastame oma maa saastast» ning nõudsid vaid Kreeka kapitalil põhinevaid panku. Partei ei pea end neonatslikuks ega kriminaalseks. On Kreekas populaarsuselt kolmas partei.

Neljas on Soome paremäärmuslik partei Perussuomalaiset (True Finns). Sel parteil ei läinud Euroopa Parlamendi valimistel nii hästi kui oletati, kuid sellegi poolest said nad kaks saadikukohta. See partei on oma blogis kritiseerinud moslemeid ning nõudnud Soome Vabariigi aastapäevaballi ärajätmist põhjusel, et ei soovi seal näha homopaare. Samas ei pea selle partei esindajad end homofoobiliseks ega rassistlikuks.

Viies on Taani rahvapartei. See partei sai nüüdsetel Euroopa Parlamendi valimistel 27 protsenti häältest ning kahekordistas oma saadikohti. Partei asutaja Pia Kjærsgaard on veendunud, et Taanil ei ole vaja immigrante. Rootsist tulnud kriitika peale sõnas ta, et immigrandid võivad Rootsi linnad muuta uueks Beirutiks, kuid Taani ei lase oma linnadega seda teha. Øresundi väina sild on piiriks.

Kuues on Hollandi Vabadusepartei. Selle partei juht Geert Wilders sai nüüdsetel valimistel pettumuse osaliseks, kuna hollandlased eelistasid ELi senist poliitikat pooldavaid parteisid. Wildersit ja tema parteid tuntakse islami ja moslemite karmi kriitika poolest. Ta ise on selgitanud, et ta «ei vihka moslemeid, vaid islamit». Ta käivitas kampaania lõpetamaks moslemite immigratsiooni Hollandisse. «Islam on Eurooopa Trooja hobune. Kui me ei takista islami levikut, siis üsna varsti on meil Eurabia ja Netharabia,» teatas Wilders. See partei sai Euroopa Parlamendis neli saadikukohta.

Ungari Jobbik partei on seitsmes. See partei sai nüüd 14,7 protsenti häältest ning kolm saadikukohta. Selle partei liikmed on avalikult juudivastased ning nõuavad juutide kohta eriregistri loomist. «Juudid ohustavad Ungari iseseisvust ja julgeolekut,» sõnas partei asejuht Marton Gyöngyösi.

Kaheksas on Austria Vabadusepartei. See partei sai Euroopa Parlamendi valimistel viiendiku häältest immigratsioonivastasele platvormile toetudes. Partei kahekordistas oma saadikukohti ning loodab teha koostööd Prantsuse Front Nationaliga. «Meil on türklasi, kes kaeblevad nende halva kohtlemise ja haakristide pärast. Soovitan neil lihtsalt Türki tagasi minna,» lausus selle partei juht Heinz-Christian Strache. Partei on avalikult moslemivastane ning riik ei vaja immigrante.  Strache sõnul ei ole ta rassist ning ta sööb kebabe.

Üheksandal kohal on Itaalia partei Lega Nord. See paremäärmuslik partei sai Euroopa Parlamendi valimistel kuus protsenti häältest. Üks selle partei esindajaid irvitas: «Aafrika ei ole andnud just palju geeniuseid. Seda näitab Mickey Mouse´i entsüklopeedia». Tegemist on avalikult rassistliku parteiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles