USAs levivad leetrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid
Leetrid Foto: Wikipedia.org

USA tervishoiuametnikud on mures, kuna seal on kasvanud leetritesse nakatumised.

Selle põhjuseks peetakse vaktsineerimisest keeldumist, edastab AFP.

USAs on dokumenteeritud selle aasta jaanuarist maini juba 288 leetritesse haigestumise juhtumit. Tegemist on viimase 20 aasta suurima leetrijuhtumite arvuga.

Tervishoiuasjatundjate sõnul jõuavad leetrid USAsse välisriikides käinud inimestega, kes ei ole selle haiguse vastu vaktsineeritud. See haigus levib enamjaolt kogukondades, mille liikmed on vaktsineerimata.

Sellel aastal on nakatunutest 90 protsenti vaktsineerimata või siis ei ole nende vaktsineerimist meditsiinidokumentidel kajastatud.

USAs keeldutakse vaktsineerimisest tavaliselt religioossetel põhjustel.

Wikipedia: leetrid on leetriviiruse põhjustatud lümfotroopne lööbehaigus.

Leetriviirus levib inimeselt inimesele hingatava õhu kaudu, ka nakatunu nina ning suueritistega kokku puutudes. Leetrviirus siseneb organismi ülemiste hingamisteede kaudu.

Enne leetrite lööbe ilmnemist tekivad suu limaskestale helepunased Kopliki laigud. Keskmiselt viie päeva jooksul pärast laikude ilmumist tõuseb kõrge palavik ja nahale ilmub lööve, mis algab kõrvade tagant ja levib näole, kaelale, silmalaugudele, kätele, rinnale, seljale, kintsudele ja jalgadele. Lööve on algul roosa, hiljem punetav, kestab 5 päeva taandudes pea samas järjekorras kui levis. Peale lööbe ilmumimist ei ole patsient enam nakkuseallikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles