Tuomioja: Ida-Ukraina separatistide read lõhenevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed terroristid rebivad lõhki Ukraina riigilipu Donetskis.
Venemeelsed terroristid rebivad lõhki Ukraina riigilipu Donetskis. Foto: SCANPIX

Soome välisministri Erkki Tuomioja sõnul arutatakse Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE) vaatlejate turvalisuse parandamise võimalusi.

Ministri andmetel on hakanud Ida-Ukrainas sõdivate separatistide read lõhenema, relvi on tõstetud ka üksteise vastu.

«Olen lugenud raportit, mille põhjal on separatistide ridades olnud omavahelisi relvastatud kokkupõrkeid. Lisaks tekitab küsimusi see, et keda nad tegelikult ikkagi esindavad,» rääkis Tuomioja Yle Radio 1 hommikuprogrammis.

Sotsiaaldemokraadist ministri sõnul pole Donbassi venekeelne elanikkond andnud separatistidele mingeid volitusi.

Tuomioja oletusel ei ole Venemaal erilist tahtmist sekkuda relvade abil Ukraina kriisi. Samas ta tõdes, et Venemaa otsusel viia väeüksused Ukraina piiri vahetust lähedusest eemale, pole erilist tähtsust.

«Sel, kas need on kümme või 30 kilomeetrit kaugemal või lähemal, pole erilist tähtsust, sest sõjaline jõud on nii või teisiti kohal. Juba mõnda aega on oletatud, et sõjalist sekkumist pole oodata juba seetõttu, et sellele tehtavad kulutused oleks Venemaale hoopis teises suurusjärgus kui Krimmi hõivamise omad.»

Välisministri sõnul on võimalik, et OSCE vaatlejad viiakse julgeoleku põhjustel Ukrainast minema. «Näib, et kõigis piirkondades pole nende turvalisust tagada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles