Guineas toimusid esimesed vabad valimised pärast 1958. aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised Guineas
Valimised Guineas Foto: SCANPIX

Pühapäeval said Guinea elanikud esimest korda pärast 1958. aastat anda vabadel valimistel oma hääle ühele 24 presidendikandidaadist.

«Edukate valimistega sündis demokraatia ja kõik Guinea elanikud astusid koos väga pika sammu edasi,» ütles USA saadik Guineas Patricia Newton Moller.

CNNi väitel on riiki valitsenud mitmed autoritaarsed ja sõjaväelised diktaatorid alates sellest kui saavutati iseseisvus ning ei kuulutud enam oma emamaa Prantsusmaa võimu alla.

Viimane riigipööre toimus 2008. aasta detsembris, päev pärast president Lansana Conte surma. Riigipööret juhtis Moussa Dadis Camara, kes lubas vabasid valimisi, aga järgmisel suvel selgus, et tegelikult oli Camaral soov vaid ise presidendiks saada.

Opositsioon protesteeris Camara vastu pealinnas Conkarys eelmise aasta septembris, mille peale militaarjõud ründasid demonstrante. Rünnaku käigus tapeti vähemalt 150, vägistati 100 ning vigastada sai 1000 inimest. Eelmise aasta lõpus toimunud atentaadi käigus sai Camara tõsiselt vigastada ning lahkus riigist.

Kaitseminister Sekouba Konate sai üleminekuajaks presidendiks. Just Konate on see, kes viis riigi pühapäeval toimunud valimisteni, kus osales 24 kandidaati.

Guinea valimisamet, telefonikompaniid ja USA saatkond töötasid koos välja süsteemi, kuhu valijad said saata tekstsõnumeid, kui nad peaksid nägema valimispettust. Esialgsed tulemused avaldatakse 72 tundi pärast valimisjaoskandade sulgemist. Kui ükski kandidaat ei saavuta enamust, toimub 18. juulil teine valimisvoor.

10 miljoni elanikuga Guinea on kuulsaks saanud oma maavarade, eriti boksiidi poolest. Samuti on riigis kulla- ja teemandikaevandusi. Kasvatatakse riisi, kohvi, banaani, ananassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles