Viis aastat Talibani käes olnud USA sõdur vabanes

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA teatas täna, et viis aastat Afganistanis Talibani käes vangis olnud sõdur vabastati kokkuleppe tulemusena, mille kohaselt lasti vabadusse ka viis kinni võetud afgaani.

USA armee seersant Bowe Bergdahl on ametnike sõnul hea tervise juures, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ühe kaitseministeeriumi ametniku sõnul andsid Talibani liikmed 28-aastase Bergdahli rahumeelselt Afganistani idaosas USA sõdurite kätte. Sündmuspaigal oli 18 Talibani liiget.

Ametnik sõnas, et kui Bergdahl USA helikopteris oli, siis ta kirjutas paberile «SF?», mis tähendas «Eriväelased?» (Special Forces – toim.). Ta kirjutas, sest helikopteris oli suur müra. Seejärel vastati talle valju häälega: «Jah, me oleme sind kaua otsinud.» Ametniku sõnul olevat Bergdahl seejärel nutma puhkenud.

Viis afgaani vabastati Guantanamo lahe vanglast. Vangid anti üle Katarile, mis oli tehingu vahendaja.

Kaitseminister Chuck Hagel ütles, et ta teatas Kongressile otsusest saata viis kinnipeetavat Guantanomost Katari.

«Mõned tunnid tagasi teatas president Obama seersant Bergdahli perekonnale, et nende pikk ootus saab varsti läbi,» lausus Hagel. «Seersant Bergdahl on nüüd USA sõjaväe hoole all. Me pakume talle kõikvõimalikku tuge, mida tal vaja läheb raskest katsumusest taastumiseks ja me oleme tänulikud, et ta kohtub varsti taas oma perekonnaga.»

Bergdahl, kes võeti pantvangi 2009. aastal, oli ainus Talibani käes olnud USA sõdur ning viimase viie aasta jooksul avaldas rühmitus mehest mitu videot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles