Bundestagi liige Lamers: artikkel 5 on kivisse raiutud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl A. Lamers
Karl A. Lamers Foto: SCANPIX

Saksamaa parlamendi riigikaitsekomisjoni aseesimees ja Saksamaa delegatsiooni juht NATO Parlamentaarses Assamblees Karl A. Lamers rõhutas Vilniuses Põhja-Atlandi Lepinguorganisatsiooniga kümme aastat tagasi liitunud riikide auks korraldatud vastuvõtul, et NATO artikkel 5 on kivisse raiutud.

Lamers ütles oma kõnes, et Põhja-Atlandi lepingu artikkel 5 kehtivust pole miski murdnud. Parafraseerides Konrad Adenauerit ütles Lamers, et NATO oli väheste unistus, millest sai mitmete lootus ning nüüd on see kõigi jaoks möödapääsmatu vajadus. 

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles kolmepäevast NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistungjärku kokku võttes, et NATO on kiirelt reageerimas Venemaa agressioonile Ukraina vastu. «Kui veel mõned kuud tagasi ei tahetud assambleel Venemaa teemasid puudutada, siis täna on kõik aru saanud alliansi suurima väljakutse olemusest,» ütles Mihkelson. 

Mihkelson rõhutas, et assamblee toetus Ukrainale ning selge sõnum alliansi edasise laienemise vajadusest näitavad liikmesriikide tugevat üksmeelt ühise väärtusruumi kaitsmisel. «Muutunud julgeolekukeskkond on üksnes kinnitanud NATO kui toimiva kaitsealliansi tähtsust tänases maailmas,» ütles Mihkelson.

NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistung kestis reedest pühapäevani Vilniuses, Eesti delegatsioonis olid Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ning Riigikogu liige Kadri Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles