Haqqani võitleja: vabastatud USA sõdur tähistas vangistajatega jõule ja mängis sulgpalli

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bowe Bergdahl (vasakul) 2010. aastal avaldatud Talibani videos
Bowe Bergdahl (vasakul) 2010. aastal avaldatud Talibani videos Foto: SCANPIX

Talibaniga seotud Haqqani võrgustiku võitleja sõnul õpetas viis aastat vangistuses olnud USA sõdur islamistidele sulgpalli ja tähistas nendega koos isegi jõule ja lihavõtteid.

USA sõdur Bowe Bergdahl, kes oli alates 2009. aastast Talibani käes vangis, pääses eile vabadusse. Bergdahli vabastamise eest lasi USA kokkuleppe kohaselt vabadusse viis Guantanamo lahe vangilaagris olnud afgaani, vahendas uudisteagentuur AFP.

Haqqani võrgustiku komandör kirjeldas, milline oli Bergdahli elu viimased viis aastat. Tema sõnul oli sõdur aastate jooksul mitmetes võitlejate tugipunktides Afganistani ja Pakistani piiril. Viimane koht, kus ta viibis, oli Põhja-Waziristani hõimupiirkond Pakistanis.

28-aastane sõdur õppis ära kohalikud keeled. Komandör märkis, et erinevalt teda vangis hoidnud islamistidest ei söönud Bergdahl eriti liha ning küsis seda vaid paar korda nädalas ja eelistas muidu taimetoitu.

Islamistid üritasid talle õpetada oma oma religiooni, kuid Bergdahli paelus rohkem ilmalik meelelahutus. «Ta veetis rohkem aega sulgpalli mängides või aitas süüa teha,» lausus komandör.

«Ta ei jätnud religioosseid tähtpäevi vahele. Ta teatas oma vangistajatele nädalaid ette jõulude ja lihavõtete saabumisest ning tähistas nendega koos.»

Ühe Lähis-Ida julgeolekuanalüütiku sõnul kohtlesid mässulised Bergdahli hästi ja ei teinud talle viga, sest ta oli Talibanile elusana väärtuslikum kui surnuna.

Bergdahl viibib praegu Saksamaal sõjaväehaiglas.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles