Väljaanne: vabastatud USA sõduril on inglise keele rääkimisega raskusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bowe Bergdahl
Bowe Bergdahl Foto: SCANPIX

USA sõdur oli viis aastat Afganistanis Talibani käes vangis enne kui ta möödunud nädalalõpul lõpuks vabadusse pääses.

28-aastane Bowe Bergdahl viidi möödunud pühapäeval Saksamaal asuvasse sõjaväehaiglasse, kus teda ravitakse ning kus ta raporteerib temaga vangistuses toimunu kohta, edastab The Guardian. 

Bowe Bergdahli isa Bob Bergdahl teatas Idahos toimunud pressikonverentsil, et ta pojal on raskusi inglise keeles rääkimisega. Isa saatis pojale ka sõnumi, kuid see oli paštu keeles, sest Bergdahl oli viimased viis aastat elanud läänemaailmast eraldatuna. Loodeti, et selles keeles sõnumist on tal kergem aru saada.

Perekond ei ole veel Bowe Bergdahliga kohtunud. Nad annavad talle aega uue keskkonnaga harjuda ning uuesti inglise keel ära õppida.

«Bowe oli nii kaua aega ära, et ta tagasi tulemine meie ühiskonda võib raske olla ja aega võtta. Kui ta püüab kõike haarata liiga kiiresti, võib see kahjulik olla,» lausus isa.

Bob Bergdahl lausus pressikonverentsil, et ta armastab oma poega ning loodab, et poeg õpib uuesti emakeeles rääkima.

«Olen ta üle väga uhke, et ta suutis teises kultuuriruumis hakkama saada. Kõige enam aga olen uhke selle üle, et ta aitas afgaane,» jätkas isa.

Bob Bergdahl sõnul aitab USA sõjaväespetsialistide ja meditsiinitöötajate meeskond ta pojal uuesti tavapärasesse ellu naasta.

Bowe Bergdahl vabastati vahetuse korras Guantanamo Bays oleva viie Talibani juhi vastu.

See vangide vahetus tekitas USA parteide vahel erimeelsust. Vabariiklased kritiseerisid demokraadist presidendi Barack Obama valitsust terroristidega koostööle minemises ja nimetasid sellist vangidevahetust poliitiliselt riskantseks sammuks.

Vangide vahetamist oli palneeritud kolm aastat. USA kaitseminister Chuck Hagel selgitas, et vangide vahetamine toimus nüüd, sest kui seda oleks edasi lükatud, siis ei oleks Bergdahl pruukinud ellu jääda.

«Tegemist on sõduriga, kes käis põrgus. Oht tema julgeolekule ja tervisele kasvas pidevalt,» nentis kaitseminister.

Bowe Bergdahl on pärast vabastamist raskes psüühilises seisundis, kuid ta suudab ise käia.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles