Euroopa Komisjon toetab Albaaniale EL-i kandidaadi staatuse andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania lipp.
Albaania lipp. Foto: Wikipedia.org

Euroopa Komisjon soovitas täna Euroopa Liidu liidritel kiita juuni lõpus Brüsseli tippkohtumisel heaks Albaaniale ametliku liikmekandidaadi staatuse andmine.

Komisjon kiitis Albaania edusamme võitluses korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevusega ning ütles, et see riik väärib kohta EL-i kandidaatide järjekorras.

EL-iga liituda soovivad riigid peavad täitma teatud demokraatianõuded, enne kui nad kandidaadiks võetakse. Seejärel algab sageli aastatepikkune protsess, kus kandidaat peab oma seadused ühenduse liikmesriikide omadega ühtlustama.

Albaania esitas EL-iga liitumise taotluse 2009. aastal. Kui ta kandidaadiks võetakse, satub ta juba varem selle staatuse omandanud kuue riigi hulka. Nendeks on Montenegro, Serbia, Makedoonia, Kosovo, Türgi ja Island.

Makedoonia liitumist takistab nimevaidlus Kreekaga, Island on otsustanud liitumise esialgu edasi lükata ning Kosovot ei tunnusta viis EL-i liikmesriiki.

Viimati sai EL-i liikmeks möödunud aasta juulis Horvaatia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles