Lavrov süüdistab taas Läänt Ukraina kriisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles tänases välispoliitikakõnes taas, et Ukraina kriisi põhjustas Lääs püüetega riik oma mõjusfääri tirida ja luua Venemaa ümber suurem puhvertsoon.

Lavrovi sõnul teeb Lääs kõik, et kontrollida võimalikult suurt ala Venemaa piiride naabruses.

«Me oleme viimase veerandsajandi jooksul rääkinud oma euroatlandi partneritega strateegiliste suhete arendamisest, loonud ühiseid struktuure nende edendamiseks, võtnud vastu poliitilisi deklaratsioone üleskutsetega moodustada ühine rahu-, julgeoleku- ja stabiilsusruum.»

Lavrov kritiseeris Läänt teravalt Venemaa huvide eiramise eest ja seoses keeldumisega kohelda teda võrdse partnerina.

«Samal ajal on Lääne partnerid ajanud oma asja Venemaa huve eirates, laiendanud NATO-t ja juhtinud üldiselt asju selles suunas, et viia nende kontrollitav geopoliitiline ruum võimalikult Venemaa piiri lähedale,» ütles Lavrov rahvusvaheliste suhete nõukogu istungil.

«Tekib mulje, et Venemaa on sattunud tule alla tänapäeva maailmas väga aktiivselt sõltumatu seisukoha väljendamise eest, selle eest, et ta on pidanud iseseisvat poliitikat oma loomulikuks õiguseks.»

Lavrov kutsus kõnes juba mitmendat korda Läänt ärgitama Ukraina valitsust separatistidevastast sõjalist operatsiooni lõpetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles