Talibani käes vangis olnud USA sõduri kodulinn jätab vastuvõtutseremoonia ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bowe Bergdahl
Bowe Bergdahl Foto: SCANPIX

Afganistanis Talibani mässuliste vangistusest möödunud nädalalõpul vabanenud USA sõduri Bowe Bergdahli kodulinn jätab esialgu plaanitud vastuvõtutseremoonia ära.

Idahos asuv Hailey väikelinn plaanis sealt pärit Bergdahli auks korraldada 28. juunil suurejoonelise vastuvõtu, edastab BBC.

Eile teatas linnavalitsus, et see üritus jääb ära.

Põhjuseks toodi see, et vastuvõtt toob kokku suure hulga inimesi ning kokkutulnute julgeolekut ei pruugita suuta tagada.

8000 elanikuga linnal ei olevat selliseid lisaressursse, mida saaks paigutada julgeolekusse.

Linn küll edastas oma põhjuse, kuid meedias ja sotsiaalmeedias sepekuleeritakse, et vastuvõtutseremoonia ärajätmise põhjuseks on hoopis see, et Bergdahli kahtlustatkse deserteerumises. See aga võib linna meelitada meeleavaldajaid.

Võitluskaaslaste süüdistuste kohaselt oli Bergdahl enne Talibani kätte langemist lahkunud baasist loata ning jätnud sõnumi, et ta on armees ja sõjas pettunud.

USA armee esindaja kinnitas eile, et Bergdahli tegutsemist uuritakse ning ta võib jõuda sõjakohtu ette kui leitakse, et ta on reegleid rikkunud.

Hailey linnavalitsuse esindaja Jane Drusseli sõnul on nad saanud palju kirju ja kõnesid, milles kritiseeritakse linna ning nimetatakse Berdahli desertööriks.

Hailey elanike sõnul tahtsid nad lihtsalt tähistada oma sõduri tagasi jõudmist, kuid kuna ta ümber lahvatas skandaal, siis ei ole neil enam soov seda teha.

Samas aga rõhutati, et Bergdahlile peab andma võimaluse end kaitsta ja selgitada oma käitumise põhjuseid.

Bergdahl langes Talibani kätte 30. juunil 2009. aastal. Haileys korraldati ta vangistuse aastatel üritusi, milles nõuti USA võimuorganitelt tema vabastamiseks. Kui sõdur lõpuks Afganistanist vabadusse pääses, otsustas linn teda kui oma sõjasangarit tervitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles