ÜRO: põgenikekriis Usbekistanis on lõppenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja-aastane usbeki tüdruk Iroda mängib oma pere elumaja juures, mis Ošis sel kuul maha põletati.
Nelja-aastane usbeki tüdruk Iroda mängib oma pere elumaja juures, mis Ošis sel kuul maha põletati. Foto: SCANPIX

Sel kuul naaberriigis Kõrgõzstanis etnilise vägivalla tõttu tekkinud põgenikekriis Usbekistanis sai läbi, teatas täna kõrge ÜRO ametnik AFP-le.

Valdav enamus enam kui 75 000 usbekist, kes Lõuna-Kõrgõzstanis Oši ja Džalalabati linnades puhkenud kokkupõrgete eest naaberriiki pagesid, on koju naasnud, ütles ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) reageerimismeeskonna juht Peter Nicolaus.

Kõrgõzstani vahevalitsus oli küll varem teatanud, et kõik Usbekistani pagenud on juba kodumaale tagasi pöördunud, kuid Nicolause sõnad on esimene ametlik kinnitus Usbekistanist, et kriis on vaibumas.

AFP korrespondent Usbekistanis nägi pealt, kuidas 20 ÜRO lippudega veoautot sõitis Kõrgõzstani piiri suunas, et seal abivajajatele saadetisi laiali jagada. Algselt Usbekistanile mõeldud abioperatsioon suunataksegi nüüd ümber Lõuna-Kõrgõzstani, kus tuhanded pagulased kaotasid vägivalla tõttu oma kodu.

Kirgiiside ja usbekkide vahelistes kokkupõrgetes tapeti ametlikel andmetel 294 inimest, kuid võimud on tunnistanud, et tegelik surmasaanute arv võib ulatuda 2000ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles