Iraan: dialoog USAga on tuumakõneluste praeguses faasis hädavajalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Tuumakõneluste «tõsisesse faasi» jõudmise tõttu on otsekõnelused Teherani ja Washingtoni vahel hädavajalikud, ütles islamivabariigi pealäbirääkija täna.

USA ning Iraan peavad tuumaleppeni jõudmise nimel Genfis esmaspäeval ja teisipäeval esimest korda pärast mitut aastakümmet ametlikke kahepoolseid kõnelusi.

USA välisministeerium kinnitas kohtumist, öeldes, et nende delegatsiooni juhivad asevälisminister William Burns ning kõrged diplomaadid Wendy Sherman ja Jake Sullivan. Iraani pealäbirääkija tervitas Burnsi kaasamist läbirääkimistesse, lootes, et sel on kõnelustele «positiivne mõju». Iraani delegatsiooni juhib asevälisminister Abbas Araqchi.

«Me oleme P5+1 kõneluste kõrvalt USAga alati kahepoolseid läbirääkimisi pidanud, kuid nüüd, kus arutelud on jõudnud tõsisesse faasi, tahame pidada [Ühendriikidega] täiesti iseseisvat dialoogi,» ütles Araqchi.

Tema sõnul puudutavad Genfi kõnelused ainult tuumaprogrammi küsimusi, vihjates Iraani ballistiliste rakettide programmi päevakorrast väljajätmisele, mida Washington soovis kõneluste kavva tuua.

Kolmapäeval ja neljapäeval kohtuvad Teherani esindajad Roomas Venemaa delegatsiooniga, kellega Iraan soovib samuti ametlikke kahepoolseid kõnelusi pidada, vahendas uudisteagentuur IRNA Iraani välisministeeriumi teadaannet.

Iraan ja viis ÜRO Julgeolekunõukogu alalist liiget ning Saksamaa jõudsid novembris ajutise tuumaleppeni, mille tulemusena leevendati Teherani tuumategevuse osalise peatamise eest mõnevõrra Iraanile kehtestatud sanktsioone kuni 20. juulini 2014. Läbirääkimised käivad nüüd lõpliku kokkuleppe üle, milleni loodetakse jõuda ajutise leppe aegumise ajaks.

Viimane läbirääkimistevoor lõppes tulemusteta. Järgmine voor Iraani ja P5+1 tuumakõnelustel peetakse 16.-20. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles