Niinistö soovib Euroopa kaitsevõimet tugevdada ELi raamistikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö ütles pühapäeval, et Euroopa kaitsevõimet tuleks tugevdada Euroopa Liidu kaitsekoostöö raamistikus ning, et maailmajao kaitsealane mõtlemine on Ukraina sündmuste tõttu aasta taguse ajaga muutunud, edastas Yle.

Soome presidendi suveresidentsis Kultarantas algas pühapäeval sajakonna eksperdi ja praktiku osavõtul kaks päeva kestev iga-aastane välis- ja julgeolekupoliitiline arutelu.

Niinistö ütles pühapäeva õhtul pressikonverentsil, et teda häirib Soome avalikkuse skepsis ELi kaitsekoostöö väljavaadete suhtes.

Tema sõnul on Ukraina sündmused muutnud «ajastu vaimu» ning kaitsepoliitika ülevaatamisega tegelevad kõik Euroopa riigid. Praegu arutatakse seda, kuidas uues olukorras edasi minna, lisas ta.

President ütles, et Soome ja Rootsi on teinud NATOle partnerluse tuleviku kohta ühisettepaneku. «Kui NATO partnerid järgmisel sügisel kohtuvad, saab partnerluse laiendamise sisu ilmselt selgeks.»

Euroopa kaitsevõime tugevdamiseks tuleks edasi liikuda EL-i kaitsekoostöö raamistikus, leidis Niinistö. «Vähemalt ei peaks meie olema esimesed, kes selle kõrvale heidavad,» lausus ta.

Niinistö hinnangul on Soome tugevus alati peitunud ühiskondlikus kokkukuuluvuses. «Oleme alati sõdade järel koos edasi läinud. See on meie tugevus. Tulevikku vaatava hoiaku ja sidususe säilitamine on tänasel päeval suur väljakutse,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles