Ukraina ja Venemaa gaasikõnelustel kokkulepet ei saavutatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi energiavolinik Günther Oettinger.
ELi energiavolinik Günther Oettinger. Foto: SCANPIX

Ukraina, Venemaa ja Euroopa Liit (EL) ei saavutanud kolmepoolsetel gaasikõnelusel kokkulepet, teatas EL-i energeetikavolinik Günther Oettinger teisipäeva esimestel tundidel.

Oettingeri kohaselt jätkuvad kõnelused teisipäeval või kolmapäeval.

«Kõik lepingu punktid olid arutusel ja läbirääkimised jätkuvad,» ütles energeetikavolinik pärast seitse tundi väldanud kohtumist, mille eemärgiks oli ära hoida olukord, kus Venemaa peataks gaasitarned Ukrainale.

Oettingeri sõnul peavad delegatsioonid nõu oma valitsusega.

Venemaa on ähvardanud peatada gaasitarned kolmapäeval, kui Ukraina ei tasu oma Moskva sõnul 3,2 miljardi euro suurust võlga.

Ukraina on öelnud, et protestib gaasi eest maksmata jättes hüppelise hinnatõusu vastu. Vene kontsern Gazprom tõstis Moskva-Kiievi pingete ajal Ukrainale tarnitava gaasi hinda rohkem kui 80 protsenti 268 dollarilt tuhandest kuupmeetrist 485,5 dollarile.

Kolmepoolsete gaasikõneluste järjekordses voorus oli eesmärgiks paika panna Kiievile müüdava gaasi hinnavahemik.

Euroopa Liit saab umbes 15 protsenti oma gaasist Ukraina torude kaudu. Vene-Ukraina tülid tipnesid 2006. ja 2009. aastal Euroopa gaasitarnete katkemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles