Reinfeldt asus toetama Cameroni vastuseisu Junckeri kandidatuurile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister Mark Rutte (vasakul), Saksa kantsler Angela Merkel, Rootsi valitsusjuht Fredrik Reinfeld ja Briti peaminister David Cameron (paremal) Rootsi valitsuse residentsi ees Harpsundis.
Hollandi peaminister Mark Rutte (vasakul), Saksa kantsler Angela Merkel, Rootsi valitsusjuht Fredrik Reinfeld ja Briti peaminister David Cameron (paremal) Rootsi valitsuse residentsi ees Harpsundis. Foto: SCANPIX

Endise Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri kandidatuuri Euroopa Komisjoni presidendi kohale vastustav Briti peaminister David Cameron sai esmaspäeval jõulise toetuse Rootsi ja Hollandi valitsusjuhilt.

Seni ühes tugevamas toetusavalduses Londoni seisukohale väljendas Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt vastuseisu Euroopa Parlamendi rolli tugevdamisele otsustamisel, kes peaks saama komisjoni juhiks.

«Põhimõtteliselt ei meeldi meile mõte, et eri parteid esitavad oma favoriidid, kuna meie arvates rikub see institutsioonide tasakaalu ja moonutab Lissaboni leppe põhimõtteid,» ütles Reinfeldt esmaspäeval.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles Rootsi uudisteagentuuri TT teatel, et jääb Junckerit toetama.

Luksemburgi endise peaministri Junckeri kandidatuur on kohanud tugevat vastuseisu, kuna osa bloki liikmeid peab teda veendunud föderalistiks.

Hollandi peaminister Mark Rutte ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et hetkel on komisjoni uue juhi võimalike nimedega väljatulemiseks veel vara.

«Minu arvates tuleks esmalt keskenduda sisule ja arutada, mida uus komisjon peaks tegema,» ütles Hollandi valitsusjuht.

Juncker on hiljutistel europarlamendi valimistel parima tulemuse saavutanud Euroopa Rahvapartei kandidaat Euroopa Komisjoni juhi kohale. Seni on komisjoni presidendi valinud Euroopa Liidu liikmesmaade juhid.

Reinfeldt lisas, et enne nimede juurde asumist on vajalik täiendav arutelu Euroopa Komisjoni tulevase rolli üle.

Pühapäevasel minitippkohtumisel Stockholmi lähedal osalesid Suurbritannia, Saksamaa, Rootsi ja Hollandi valitsusjuht, kes soovivad Cameroni sõnul «näha senisest avatumat, konkurentsivõimelisemat ja paindlikumat Euroopa Liitu, mis sekkub vähem poliitiliselt, kuid aitab tõhusalt kaasa majanduskasvu suurendamisele ja töökohtade loomisele».

«Euroopa demokraatlikult valitud juhtidena peaksime meie olema need, kes otsustavad, kes peaks seda EL-i institutsiooni juhtima, selle asemel et nõustuda uue protsessiga, milles pole kunagi kokku lepitud,» ütles Cameron.

Euroopa Komisjoni presidendi määramise traditsioonilist protsessi on kritiseeritud vähese läbipaistvuse ja üldsuse toetuse puudumise eest. Suurema Euroopa lõimumise pooldajad soovivad siduda komisjoni presidendi kohta europarlamendi valimistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles