Leedu eriteenistus esitas nimekirja kahtlastest abiministritest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite ajakirjanike piiramisrõngas.
Leedu president Dalia Grybauskaite ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: SCANPIX

Leedu erijuurdlustalitus esitas president Dalia Grybauskaitėle teatise kahtlaste abiministrite suhtes, ministreid selles nimekirjas pole.

«Tegelikult käisid ka varem teatud jutud, varjud. Nende hajutamiseks pöördusin ma erijuurdlustalituse poole. On olemas piiratud kasutusega teatis, mille erijuurdlustalitus esitas minule ja peaministrile. /.../ See pole mitte minu, presidendi koostatud nimekiri, selle nimekirja esitas erijuurdlustalitus. Ma loodan väga, et valitsev enamus teadvustab oma vastutust,» ütles Grybauskaitė teisipäeval ajakirjanikele.

Presidendi sõnul on selles nimekirjas teiste seas ka abirahandusminister ja abikeskkonnaminister.

Abiministreid puudutavad otsused jäävad nende ministrite teha, kelle kandidatuurid president ametisse vannutamise järel heaks kiidab.

Grybauskaitė on öelnud, et ebapädevus ja läbipaistvuse puudumine on mõnede Leedu ministrite juures probleemiks.

Riigipea sõnul on kõik nimed teada temale ja peaminister Algirdas Butkevičiusele ning neid on mainitud ka jutuajamistes ministritega.

Vastates küsimusele, mida ta ette võtab, kui ministrid ettepanekuid arvesse ei võta, ütles president, et siis «ei tee järeldusi mitte ainult Leedu elanikud, vaid ka õiguskaitseorganid».

«Kui võimulolev enamus tahab end kompromiteerida läbipaistmatute valitsusliikmetega, siis võtavad elanikud kohalikel valimistel ja uut parlamenti valides seda tingimata arvesse,» ütles riigipea.

«Ma soovin neile edu ja usun, et Leedu elanikud mõistavad hinnata koalitsiooni käitumist, ministrite läbipaistvust ja kvaliteeti. See on minu poolt täiesti heasoovlik palve ja soovitus valitsusele - puhastage oma ridu, ärge riskige inimeste usaldusega,» ütles Grybauskaitė.

Peaminister Butkevičius on möönnud, et mõnedel abiministritel jääb pädevusest vajaka, mistõttu käivad koalitsioonipartneritega läbirääkimised nende väljavahetamise üle.

Grybauskaitė teine ametiaeg presidendina algab 12. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles