Lõuna-Sudaani konfliktipooled moodustavad üleminekuvalitsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani president Salva Kiir ja mässuliste juht Riek Machar jõudsid kokkuleppele moodustada 60 päeva jooksul üleminekuvalitsus, teatas Etioopia peaminister teisipäeval.

«Nad jõudsid kokkuleppele viia 60 päeva jooksul lõpule dialoog üleminekuvalitsuse moodustamise üksikasjade üle,» ütles läbirääkimisi vahendanud Etioopia peaminister Hailemariam Desalegn.

Kiir ja Machar sõlmisid 9. mail relvarahuleppe, mida on pärast seda korduvalt rikutud.

Maailma noorim riik Lõuna-Sudaan vajus kaosesse 15. detsembril, kui Kiir süüdistas Machari riigipöördekatses. Pealinnas Jubas alanud relvakonflikt levis sealt teistesse piirkondadesse. Vägivalda õhutas tagant rivaliteet Kiiri dinka hõimu ja Machari nueri hõimu vahel.

Kiir ja Machar kohtusid teisipäeval Ida-Aafrika regionaalühenduse IGAD kohtumisel Etioopia pealinnas Addis Abebas.

Hailemariam kritiseeris mõlemat poolt relvarahu rikkumise eest. «Täheldatav on kasvav tendents jätkata sõjategevust,» lausus ta, ent lisas, et nii Lõuna-Sudaani president kui ka mässuliste juht taaskinnitasid pühendumust relvarahuleppele.

IGAD-i tegevsekretäri Mahboub Maalimi sõnul on Kiir ja Machar «rumalad», lootes, et neil on võimalik konflikti sõjalisel teel lahendada. «Kui me tahame süüd jaotada, siis on see nende. Mulle näib, et nad kujutasid endale ette, et neil on võimalik sõjaliselt võita.»

Lõuna-Sudaani lahingute tõttu on kodudest põgenenud üle 930 000 elaniku, ÜRO andmetel on veerand miljonit inimest pagenud naaberriikidesse. Konflikti mõlemat poolt on süüdistatud sõjakuritegudes, muu hulgas massilistes tapmistes ja vägistamistes, haiglate ja pühakodade ründamises ja lapssõdurite värbamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles