Raport: Hiina küberüksus on võtnud sihikule Lääne kosmosetööstuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA West Pointi sõjaväeakadeemia kadett kooli küberkeskuses.
USA West Pointi sõjaväeakadeemia kadett kooli küberkeskuses. Foto: SCANPIX

Hiina sõjaväe küberüksus on korduvalt üritanud häkkimise teel jõuda Lääne satelliitside ja kosmosetööstuse saladusteni, teatas eile USA julgeolekufirma.

Californias baseeruva firma Crowdstrike raporti kohaselt on Putter Panda hüüdnime kandev Hiina küberüksus otsusekindel vastane, mis on tegutsenud vähemalt alates 2007. aastast, kasutades liba e-kirju Microsoft Outlooki, Adobe Readeri ja muu levinud tarkvara ründamiseks.

Putter Panda strateegia sisaldab süütuna näivatelt aadressidelt e-kirjade ja libakutsete saatmist lootuses, et kasutajad vajutavad sellele ja annavad tahtmatult häkkeritele ligipääsu oma arvutitele.

Prantsusmaal Toulouse'is asuvasse kosmosekeskusesse saatis üksus e-kirja manusega, mis sisaldas kohalikku joogastuudiot reklaamivat libabrošüüri.

Crowdstrike'i hinnangul paistab Putter Panda kinnisidee olevat sõjalise tehnoloogiaga seotud intellektuaalse omandi ja tööstussaladuste hankimine, et läbi viia kosmose- ja kaugseiret ning püüda kinni satelliitsidet.

Putter Panda jätkab tõenäoliselt rünnakuid Lääne sihtmärkide vastu, mis valdavad nende huvidega seonduvat väärtuslikku informatsiooni või intellektuaalset omandit, lisas firma.

Crowdstrike jõudis Putter Pandaga seotud e-posti aadresse uurides Hiina kodaniku Chen Pingi (35) blogini. Blogis on kirjas, et Chen töötab sõjaväe/politsei heaks. Lisaks on sinna riputatud pilte blogipidajast sünnipäevapeol sõjaväevormi meenutavat riietust kandmas.

Crowdstrike seostab Putter Pandat Hiina Rahvavabastusarmee üksusega 61486, mis tegutseb Shanghai põhjaosas Zhabei linnajaos ning mille viiele töötajale esitasid Ühendriigid mõne nädala eest süüdistuse küberspionaažis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles