Obama: USA mastaabis massitulistamisi ei taluks ükski teine arenenud riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus eile ameeriklasi üles laialdase relvavägivalla asjus endasse vaatama, öeldes, et massitulistamiste arv Ühendriikides on tasemel, mida ei salliks ükski teine arenenud riik.
 


«Me oleme ainus arenenud riik, kus midagi seesugust juhtub ning seda juhtub meil kord nädalas,» ütles Obama Valges Majas mõni tund pärast seda, kui relvastatud isik tappis ühes Oregoni keskkoolis õpilase. Suri ka ründaja ise. Tegemist oli USA neljanda tulistamisintsidendiga kolme nädala jooksul.


Obama väljendas frustratsiooni ja hämmingut selle üle, kuidas laialdaselt levinud massitulistamistest hoolimata ei ole riigis poliitilisi eeldusi relvaseaduse muutmiseks. Presidendi sõnul peaks riigil olema häbi suutmatuse pärast viia relvaseadustesse sisse pisemaidki muudatusi. Ta kinnitas ka, et tema presindentuuri suurim frustratsiooni allikas on, et Washington pole suutnud kuidagi piirata relvade sattumist isikute kätte, kes on võimelised tegema uskumatut kahju.

President üritas 2012. aasta detsembris aset leidnud 26 inimese surmaga lõppenud Newtowni tragöödia järel relvaseadusi karmistada, ent algatused leidsid laialdast vastuseisu kongressia ja USA rahvuslikus relvakandjate ühingus (NRA).

Obama austab enda sõnul põhiseaduses kirjas olevat õigust omada ja kanda relva, ent vastuseis relvaostjatele taustakontrolli tegemisele on tema meelest arusaamatu. Samuti vaidles ta vastu senise relvaseaduse toetajatele, kelle väitel on massitulistamised eelkõige vaimse tervise probleem.

Obama rõhutas, et USAl ei ole hullude monopoli, mis selliseid intsidente põhjustaks ja pole tegemist ka kaugeltki mitte ainsa riigiga, mille elanikel on vaimse tervise probleeme, ometigi ei ole kuskil mujal nii palju tulistamisintsidente.

Obama sõnul on ainus viis praegusest ummikust väljumiseks avaliku arvamuse surve tugevdamine rahvaesindajatele.

Hinnanguliselt on ameeriklastel umbes 270 miljonit relva ehk pea üks relv inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles