Poola kohus keeldus haiglas vahetusse läinud kaksikule hüvitist maksmast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poola kohus otsustas, et riik ei pea maksma kahjutasu praeguseks juba tegevuse lõpetanud haigla nimel, kes andis 1950. aastal sünnitamast koju läinud emale ühe kaksiku asemel vale lapse.


Bialystoki ringkonnakohus jõudis järeldusele, et kuigi kolm kohtu poole pöördunud naist tõestasid DNA-testidega, et vahetus toimus, on veast liiga kaua möödas, et hüvitist maksta. Vastavalt Poola seadustele võib sellistes küsimustest hüvitist nõuda kõige hiljemalt kümme aastat pärast intsidenti.

Lapsed läksid vahetusse 1950. aasta detsembris Lomza riigihaiglas. Kaksikud tütred sünnitanud naine läks koju vaid ühe bioloogilise lapsega, medõe vea tõttu oli teine laps, kes tema kätte anti, samal ajal samas haiglas sündinud vastsündinu.

Kahtlus, et haiglas on juhtunud eksitus, tekkis juba siis kui tänaseks 63-aastased naised algkoolis käisid. Kaks erinevatest peredest pärit tüdrukut olid kahtlaselt ühte nägu.

Kohtusse jõudis see juhtum aga alles möödunud nädalal, kui naiste pered otsustasid pärast ajakirjandusest sarnaste eksituste kohta lugemist teha DNA-testi. «Kahe perekonna elud on täiesti laiali lõhutud, neid sidemeid pole iial võimalik uuesti üles ehitada,» tunnistas üks naistest kohtust lahkudes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles