Saksa presidendivalimiste järelkaja: mida arvavad asjaosalised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närvesööv tulemuste ootamine
Närvesööv tulemuste ootamine Foto: SCANPIX

Presidendivalimised on selleks korraks lõppenud, aga kommentaare jagub kõigil. Spiegel-Online avaldas mitmete tipppoliitikute ja prominentide eilsed arvamused uue riigipea kohta.

Vastne president Christian Wulff: «Ma olen alati õppinud pigem kaotustest kui võitudest. Ja kuna minu saamine liidumaa peaministriks võttis aega üheksa aastat, siis oli tänane valimine isegi lühike.»

Valimistel kaotajaks jäänud Joachim Gauck: «Minu kandidatuuriga on mitmed soovid täitunud. See on minu kingitus riigile. Poliitika peab rahvaga ka edaspidi kontaktis olema. Ma õnnitlen kogu südamest Christian Wulffi ja soovin talle õnnistust ning rahva poolehoidu.»

Liidukantsler Angela Merkel: «Christian Wulff on mees, kes suudab rahvale lähedal olla ning rasketes olukordades meie riigi eest seista. Ta on minu arvates kõige õigem inimene, kes praeguses olukorras president olla võiks. Ja seetõttu rõõmustan ma kogu südamest.»

Kristlik-Sotsiaalse Liidu eesistuja Horst Seehofer: «Ma olen kõigile tänulik, et kolmandas valimisvoorus Wulff niivõrd suure enamuse saavutas. Lõpptulemus oli väga hea.»

Kristlik-Demokraatliku Fraktsiooni juht Volker Kauder: «See ei olnud võib-olla kõige elegantsem, aga tulemus loeb ning mõne nädala pärast ütlevad kõik: Nii tore, et meil selline president on.»

Liberaaldemokraatliku Partei (FDP) esimees Guido Westerwelle: «Christian Wulff on sillaehitaja. Me oleme FDPs kõik väga õnnelikud selle üle, et ta päeva lõpuks nii suure enamuse kogus.»

Roheliste Partei eesistuja Renate Künast: «Saksamaa võitis läbi Joachim Gaucki kandidatuuri.»

Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) esimees Sigmar Gabriel: «Vasakpartei pidas olulisemaks valida härra Wulffi seetõttu, et ta aitas ebaõigluse- ja salapolitseitegusid selgitada.»

SPD-liige ja näitleja Walter Sittler: «Mulle meeldis, et kõik ei järgnenud teistele mõtlematult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles