Iraak: äärmuslaste edenemine on peatatud

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded vabatahtlikud on liitunud Iraagi armeega, võitlemaks riiki ründavate äärmuslastega.
Tuhanded vabatahtlikud on liitunud Iraagi armeega, võitlemaks riiki ründavate äärmuslastega. Foto: SCANPIX

Iraagi armee sõnul on Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) mässuliste edasiliikumine Bagdadi suunal peatatud, vahendas Al-Jazeera.

Iraagi sõjavägi, šiiidi vabatahtlikud ja kurdid on tagasi võtnud mitmeid äärmuslaste hõivatud linnu. Tikrit ja Iraagi suuruselt teine linn Mosul on jätkuvalt mässuliste kontrolli all.

«Me oleme taas haaranud initsiatiivi ja ei peatu ainult Mosuli ISIL-i terroristidest vabastamisega,» ütles Iraagi armee esindaja kindralmajor Kassim Al-Mussawi, lisades et äärmuslased tõrjutakse välja ka mujalt.

Sunni äärmuslaste ISIL kasvas välja Al-Qaedast ja on aktiivselt osalenud Süüria kodusõjas. Organisatsioonil arvatakse olevat kuni 5000 võitlejat. Nende ametlikuks eesmärgiks on luua Süüria ja Iraagi territooriumile radikaalne islamikalifaat.

Eile lubas Iraagile abi pakkuda ka naaberriik Iraan, välistades küll oma üksuste Iraaki saatmise. Ameerika Ühendriigid välistasid samuti maismaa operatsioonid, kuid kaaluvad Iraagi toetamiseks ISIL-i vastaseid õhurünnakuid. USA saatis Pärsia lahte oma lennukikandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles