Gazprom: Euroopa tarbijad ei pea muretsema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ukrainaga gaasihinna üle läbirääkimisi pidava Vene gaasimonopoli Gazprom teatel jõuab gaas igal juhul Euroopa riikidesse.

«Euroopa tarbijatele mõeldud gaasivood toimetatakse kohale täielikus kooskõlas lepingutega,» ütles Gazpromi esindaja Sergei Kuprijanov.

Vastava avalduse tegi gaasikontsern pärast seda, kui oli kehtestanud täna hommikul Ukraina energiafirmale Naftogaz Ukrainõ gaasitarnete eest ettemaksu nõude.

Vaenupooled pole gaasihinna küsimuses kokkuleppele jõudnud. Gazprom nõuab Kiievilt Moskva hinnangul 4,5 miljardi dollari suuruse gaasivõla tasumist. Vastasel korral on lubatud gaasikraanid kinni keerata. Viimane tähendaks, et peatuda võivad ka läbi Ukraina Euroopasse jõudvad gaasitarned. EL saab Venemaalt ostetavalt gaasist umbes 15 protsenti Ukraina kaudu.

Kui kriisieelse lepingu kohaselt pidi Ukraina Gazpromile tasuma 268 dollarit tuhande kuupmeetri eest, siis konflikti käigus tõstis Gazprom hinda 485,5 dollarile. Uueks hinnaks soovib Gazprom kehtestada 385 dollarit, mille maksmisest on Ukraina võimud aga keeldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles