Kiiev: Venemaa keeras gaasikraanid kinni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vene gaasimonopol Gazprom peatas pärast tulemusteta lõppenud kõnelusi täna gaasitarned Ukrainale, teatas Ukraina energiaminister Juri Prodan.

«Meid on informeeritud, et tarneid Ukrainale on vähendatud nullini ning saadetakse ainult transiitvood Euroopa riikidele,» ütles Prodan tänasel valitsuskabineti kohtumisel. Prodan lubas, et Ukraina tagab gaasivoogude jõudmise Euroopa riikidele.

Gazprom pole Kiievi väidet veel ametlikult kinnitanud. Hommikul teatas gaasikontsern, et on võla tõttu kehtestanud Ukraina energiafirmale Naftogaz Ukrainõ gaasitarnete eest ettemaksu nõude.

Gazprom nõuab Kiievilt Moskva hinnangul 4,5 miljardi dollari suuruse gaasivõla tasumist. Kui kriisieelse lepingu kohaselt pidi Ukraina Gazpromile tasuma 268 dollarit tuhande kuupmeetri eest, siis konflikti käigus tõstis Gazprom hinda 485,5 dollarile. Uueks hinnaks soovib Gazprom kehtestada 385 dollarit, mille maksmisest on Ukraina võimud aga keeldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles