Jatsenjuk: gaasitüli on osa Ukraina hävitamise plaanist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni Jatsenjuk.
Arseni Jatsenjuk. Foto: SCANPIX

Venemaa blokeeris tahtlikult gaasihinna kompromissettepaneku, ütles Ukraina peaministri kohusetäitja Arseni Jatsenjuk gaasitarnete peatamist kommenteerides.

«Küsimus pole gaasis. See on Venemaa laiem plaan hävitada Ukraina,» ütles Jatsenjuk tänasel valitsuskabineti kohtumisel. «See on järjekordne samm Venemaa agressioonis Ukraina riigi ja iseseisvuse vastu.»

Valitsusjuhi sõnul on täiesti ilmselge, et Gazpromi otsus on osa ettevalmistatud plaanist, mis algas Krimmi annekteerimisega.

Gazprom nõuab Kiievilt Moskva hinnangul 4,5 miljardi dollari suuruse gaasivõla tasumist. Kui kriisieelse lepingu kohaselt pidi Ukraina Gazpromile tasuma 268 dollarit tuhande kuupmeetri eest, siis konflikti käigus tõstis Gazprom hinda 485,5 dollarile. Uueks hinnaks soovib Gazprom kehtestada 385 dollarit, mille maksmisest on Ukraina võimud aga keeldunud.

Kahe vaenupoole kõnelusi vahendanud Euroopa Komisjoni voliniku Günther Oettingeri teatel nägi kompromiss ette, et Ukraina nõustub küll Vene presidendi Vladimir Putini poolt nõutava 385 dollarise hinnaga 1000 kuupmeetri gaasi eest talvekuudel, kuid suveperioodil oleks hind hinnanguliselt 300 dollarit. Oettingeri sõnul oli Kiiev selle pakkumisega ka nõus, kuid Venemaa lükkas selle tagasi, nõudes 385 dollarist hinda aasta läbi. Moskva süüdistas kõneluste nurjumises aga Ukrainat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles