Amsterdami elanikud pole rahul plaanitava holokausti memoriaaliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Libeskindi nägemus tulevasest memoriaalist.
Daniel Libeskindi nägemus tulevasest memoriaalist. Foto: SCANPIX

Hollandi pealinna elanike kaebuste tõttu vaadatakse üle linna kavandatud holokausti ohvrite mälestusmärgi projekt.

Linnavõimude poole pöördunud elanike sõnul pole maailmakuulsa USA arhitekti Daniel Libeskindi projekt sobiv, kuna ei arvestada ümbritseva keskkonnaga. Näiteks peetakse Wertheimi parki 1000 ruutmeetrile kavandatud memoriaali jaoks liiga väikeseks. Samasse parki, mis laiub 7500 ruutmeetril, on juba rajatud mälestusmärk Auschwitzi koonduslaagri ohvritele.

Amsterdami linnavolikogu otsustaski eile, et viis miljonit eurot maksev projekt vaadatakse üle ning selles tuleb linnaelanike kaebusi arvestada. Välistatud pole ka võimalust, et monument rajatakse kuhugi mujale.

Valguse Tee nime kandvale memoriaalile, mis on plaanis rajada 2015 .aastaks, soovitakse jäädvustada Teise maailmasõja ajal surmalaagritesse saadetud 102 000 juudi ja 220 mustlase nimed.

Parandatud 11:26. Memoriaal on pühendatud 102 000 surmalaagrisse saadetud juudile, mitte 102 000 miljonile, nagu varem ekslikult märgitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles