Haglund: Venemaa tõukab Soomet NATO poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund.
Soome kaitseminister Carl Haglund. Foto: SCANPIX

Soome kaitseministri Carl Haglundi arvates peaks riik tõsiselt kaaluma võimalikku liitumist Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni ehk NATOga, kuna alus selleks on tugevaim kui kunagi varem.

Haglund rääkis Reutersile antud intervjuus, et referendumi korraldamine alliansiga liitumise kohta oleks mõeldav pärast 2015. aasta aprillis toimuvaid parlamendivalimisi.

«Venemaa jaoks ei tohiks tulla üllatusena, et naabrite juures on taoline arutelu esile kerkinud. Nad on selle ise põhjustanud,» ütles kaitseminister, viidates Gruusia sõjale aastal 2008 ja Venemaa seotusele Ukraina kriisiga.

Haglund (Rootsi Rahvapartei, RKP) usub, et NATO liikmesuse populaarsus suureneb soomlaste seas, kui Soomes peetaks selle üle «avalikku ja ausat debatti».

Ta kritiseeris Soome poliitikuid, kes ei võta selget seisukohta NATO osas, vaid «peidavad end avaliku arvamuse taha».

Kaitseminister kritiseeris ka Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide majandussanktsioone. Tema arvates oleks palju mõjusam kehtestada Venemaale relvaekspordikeeld. «Sellest oleks rohkem kasu kui mingite ärimeeste varade külmutamisest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles