Üleilmne islamikogu lubab võidelda sektantlusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi välisminister Hoshyar Zebari Islamikoostöö organisatsiooni kohtumisel.
Iraagi välisminister Hoshyar Zebari Islamikoostöö organisatsiooni kohtumisel. Foto: SCANPIX

Rohkem kui 1,5 miljardit maailma moslemit esindav Islamikoostöö Organisatsioon (OIC) tõotas täna kahepäevase kohtumise lõppavalduses võidelda ühtsena sektantliku poliitikaga.

OIC liikmed seisavad ühtsena võitluses sektantliku, konfessionaalse ja välistava poliitikaga mis on viinud mõnedes riikides mässuni ning ohustab nende julgeolekut ja stabiilsust, seisis Jeddah' kohtumise avalduses.

Sunniidi pühasõdalased eesotsas Iraagi ja Levandi Islamiriigiga (ISIL) on vallutanud lühikese ajaga suure osa Põhja- ja Kesk-Iraagist.

OIC avalduses, mille luges ette Saudi Araabia välisminister Saud al-Faisal, ei nimetatud otseselt Iraaki, aga paljud riigid leiavad, et sunniitide eduka pealetungi taga on Iraagi šiiade valitsuse niinimetatud sektantlik poliitika.

Faisal süüdistas pressikonverentsil Iraagi peaministrit Nuri al-Malikit oma riigis probleemide põhjustamises ja ütles, et Iraagi olukorra halvenemise taga on just tema.

Bagdad seevastu süüdistab Saudi Araabiat äärmusvõitlejate rahastamises ja mässuliste rühmituste Iraagis sooritatud kuritegudes.

«Sellised süüdistused on naeruväärsed,» ütles Faisal. «Ma soovitaksin Malikil järgida võitluses terrorismiga Saudi Araabia poliitikat.»

Saudi võimud asusid pärast 2003.- 2006. aasta rünnakulainet Al-Qaedat jõuliselt maha suruma, mille tulemusena põgenesid paljud islamivõitlejad naaberriiki Jeemenisse. Seal moodustasid nad Araabia Poolsaare Al-Qaeda, mida peetakse praegu üheks terrorivõrgustiku kõige ohtlikumaks haruks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles