Van Rompuy lepitab Serbiat ja Kosovot

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy.
Herman Van Rompuy. Foto: SCANPIX

Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy sõidab visiidile Serbiasse ja viimasest lahku löönud Kosovosse, mille iseseisvust Belgrad ei tunnusta.

Esmalt külastab Van Rompuy oma Balkani-visiidi raames esmaspäeval Sloveeniat, kuhu Euroopa Liidu Nõukogu esimeseks alaliseks presidendiks määratud belglane tegi ka oma ametiaja esimese visiidi, vahendas uudisteagentuur AFP.

Seejärel suundub Van Rompuy Euroopa Liitu pürgiva Horvaatia pealinna Zagrebi, kus kohtub president Ivo Josipovic ja peaminister Jadranka Kosoriga. Ka jõuab ühenduse niinimetatud president samal päeval Serbiasse, kohtudes õhtul Belgradis president Boris Tadiciga.

Serbia läänemeelne valitsus on viimasel ajal parandanud suhteid Euroopa Liiduga ja on sõjakuritegude eest süüdistatava Radovan Karadžići vahistamise eest saanud rahvusvaheliselt üldsuselt tunnustussõnu.

Küll on aga endiselt tabamata Bosnia serblaste endine sõjaväejuht Ratko Mladić, keda süüdistatakse genotsiidis ning sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes. Viimane on pärast Karadžići vahistamist kõige tähtsam endise Jugoslaavia konfliktide sõjakuritegudes kahtlustatav isik, keda pole rohkem kui kümne aasta jooksul õnnestunud tabada.

Teisipäeval sõidab Van Rompuy aga juba Kosovosse, kus kohtub Pristinas president Fatmir Sejdiuga, et arutada Euroopa Liidu õigus- ja politseimissiooniga (EULEX) seotud küsimusi.

Kosovo iseseisvust on tunnustanud 69 riiki, euroliidu 27 liikmesriigist on seda teinud 22 riiki. Seni pole valdavalt albaanlastega asustatud riiki tunnustanud Hispaania, Kreeka, Küpros, Rumeenia, Slovakkia, kes kardavad, et nende separatistid saavad Kosovo tegudest innustust.

Serbia lähim liitlane Venemaa nõuab Kosovo iseseisvusdeklaratsiooni tühistamist ja läbirääkimiste juurde naasmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles