USA kehtestas Ugandale sanktsioonid seoses homovastaste seadustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda kõmuleht avaldas veebruari lõpul nimekirja riigi 200 «tähtsamast homoseksuaalist», loetelu ilmus pealkirja «Paljastatud!» all päev pärast seda, kui president Yoweri Museveni allkirjastas karmi homovastase seaduse.
Uganda kõmuleht avaldas veebruari lõpul nimekirja riigi 200 «tähtsamast homoseksuaalist», loetelu ilmus pealkirja «Paljastatud!» all päev pärast seda, kui president Yoweri Museveni allkirjastas karmi homovastase seaduse. Foto: SCANPIX

USA teatas neljapäeval, et kehtestas Ugandale sanktsioonid seoses riigis kehtestatud karmide homovastaste seadustega.

Sanktsioonide seas on näiteks mitmetele riigi liidritele kehtestatud viisakeelud ja abi külmutamine

«Veebruaris kehtestatud seadused rikuvad räigelt inimõigusi ja kahjustavad tugevasti kahe riigi vahelisi suhteid,» märgiti Valge Maja teadaandes.

USA välisminister John Kerry on võrrelnud Ugandas kehtestatud homovastaseid seadusi natsismiga Saksamaal või apartheidiga Lõuna-Aafrika Vabariigis.

«Kui vahetada nende seaduste rõhuasetus näiteks mustanahalistele või juutidele, siis me saame natside Saksamaa või Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidi,» tõdes Kerry.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International hoiatas viimases raportis, et nõndanimetatud Sahara-tagustes riikides sagenevad ka seksuaalvähemuste vastu suunatud vägivallarünnakud. Kamerunis on teada mitmetest juhtumitest, kus homodeks peetud inimesi on vahistatud või avalikult pekstud. Ugandas tapeti oma kodus homoaktivist, kelle pilt oli avaldatud ajalehes üleskutse all «Pooge nad üles!». Lõuna-Aafrika Vabariigis on aset leidnud hulgaliselt grupiviisilisi vägistamisi, mille teostajate sõnul on eesmärgiks lesbide seksuaalsete eelistuste ravi.

Uganda kõmuleht avaldas veebruari lõpul nimekirja riigi 200 «tähtsamast homoseksuaalist», loetelu ilmus pealkirja «Paljastatud!» all päev pärast seda, kui president Yoweri Museveni allkirjastas karmi homovastase seaduse. Uus seadus karistab homosuhteid kuni eluaegse vanglakaristusega, ka enne uue seaduse vastuvõtmist oli homoseksuaalsus Ugandas karistatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles