USA: me ei aktsepteeri mingit Vene vägede kasutamist Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko SLovianski lähedal sõjaväebaasis.
Ukraina president Petro Porošenko SLovianski lähedal sõjaväebaasis. Foto: SCANPIX

USA hoiatas eile, et ei nõustu mingil juhul Vene vägede kasutamisega Ukrainas, olles eelnevalt teavitanud märkimisväärsest Vene vägede koondumisest piiri lähedale.

«Me jälgime sündmusi väga tähelepanelikult. Me ei aktsepteeri mingit Vene vägede kasutamist Ida-Ukrainas ühelgi ettekäändel,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

«Muret valmistavad ka Moskvast tulevad teated, et Vene kaitseministeerium kaalub sõjaväekordonite loomist Ukraina idaosas,» lisas ta.

Vene kaitseministeeriumi allikas ütles sel nädalal uudisteagentuurile RBK, et väed on valmis sisenema Ukraina mässulistesse piirkondadesse, et rajada tõkked tsiviilelanikkonna ja Ukraina armee vahele.

Ukraina ametiisikud on teavitanud EL-i ja G7 esindajaid Kiievis, et neil on tõendeid veel kümne tanki ja soomusveoki piiriületusest Luganski lähedal viimase 24 tunni jooksul.

«Meil on olemas oma informatsioon, et Venemaa on toonud relvajõud tagasi Ukraina piirile,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki.

«Nii Ukraina territooriumi lähedale ei ole Vene väed pärast Krimmi invasiooni veel tulnud,» lisas ta.

Ukraina president Petro Porošenko kuulutas reedel välja nädalase ühepoolse relvarahu võimaldamaks venemeelsetel mässulistel relvad loovutada ja tutvustas 14-punktilist rahuplaani. Separatistid omakorda keeldusid enne Ukraina vägede lahkumist piirkonnast relvi maha panemast.

USA on veendunud, et Moskva saatis eelmisel nädalal Venemaa edelaosast Ida-Ukrainasse tanke ja raketiheitjaid, ütles Psaki, kelle sõnul on edasisaatmiseks valmis pandud veel tanke ja suurtükke.

Ühendriikide hinnangul ei kasuta Vene väed enam suuremat osa Venemaa edelaosas kokku kogutud tehnikast ning see võidakse varsti separatistidele saata, ütles Psaki.

Tehnika on seda tüüpi, mida endiselt kasutab Ukraina sõjavägi, võimaldades tekitada separatistidele mulje, et see on hõivatud ukrainlastelt lahinguväljal, sõnas varem USA administratsiooni ametiisik.

Neljapäeval teatas NATO Vene vägede etteteatamata koondumisest Ukraina lähedal, alliansi peasekretär nimetas seda äärmiselt kahetsusväärseks taandarenguks.

«Ma võin kinnitada, et me näeme praegu uut Vene vägede koondamist - Ukraina piirile on toodud veel mitu tuhat Vene sõdurit, ja näha on vägede manöövreid Ukraina naabruses, ütles Rasmussen Londonis välispoliitika mõttekojas Chatham House.

«Kui nad oleks toodud piiri sulgemiseks ning relvade ja võitlejate voolu peatamiseks, oleks see positiivne samm. Aga seda me ei näe.»

«Ma pean seda väga kahetsusväärseks tagasiminekuks. Paistab, et Venemaa jätab endale võimaluse veelgi rohkem Ukraina olukorda sekkuda,» sõnas Rasmussen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles