Donetsk on nõus Kiieviga vaid relvarahust rääkima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne separatist demonstreerib oma relvastust Donetski oblastis.
Venemeelne separatist demonstreerib oma relvastust Donetski oblastis. Foto: SCANPIX

Isehakanud Donetski rahvavabariigi valitsusjuht Oleksandr Borodai ütles, et Kiieviga läbirääkimiste teemaks saab olla vaid relvarahu riigi idaosas.

«Praegusel hetkel võib arutelu keskmes olla vaid relvarahu, et lõpetada elanikkonna hävitamine ja Donbassi taristu purustamine,» edastas Borodai sõnu Novorossija (Vastse-Vene) Rahvarinne.

«Mingitest tõsisematest läbirääkimistest võib juttu tulla alles siis, kui algab Ukraina armee väeüksuste väljaviimine Donetski rahvavabariigi territooriumilt,» lisas ta.

«Me oleme kindlad meie relvajõudude võidus Kiievi hunta karistusarmee üle, ent ei välista relvarahulepet Donbassis humanitaarkatastroofi ärahoidmise nimel,» ütles Borodai.

Rahvarinde liider Oleg Tsarjov nimetas omakorda tingimused, mis oleksid Ukraina võimudega läbirääkimiste eelduseks.

Facebookis avaldatud avalduses ütleb ta, et Kiievi, Donetski rahvavabariigi ja Luganski rahvavabariigi vahel võivad läbirääkimised alata alles siis, kui «Luganski ja Donetski rahvavabariigi territooriumilt lahkuvad rahvuskaardi, Kolomoiski ja Paremsektori ebaseaduslikud relvaformeeringud ja Ukraina armee üksused, kes on süüdi tsiviilelanike tapmises».

Samuti leiab Tsarjov, et Kiiev peab maksma hüvitist hukkunud tsiviilisikute peredele, purustatud eluasemete ja tootmishoonete eest ning omavalitsustele tekitatud kahju eest.

Tsarjovi tingimuste hulgas on ka amnestia kõikidele maakaitseväelastele ja Ukraina vanglates olevatele meelsusvangidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles