El Niño võib mõjutada kulla hinda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Niño võib mõjutada kulla hinda
El Niño võib mõjutada kulla hinda Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise kliimauuringute paneeli teadlaste sõnul mõjutab  El Niño kliimailming sel aastal kogu maailmas ilmastikutingimusi.

Umbes iga viie aasta tagant korduv ilming avaldab mõju ka põllumajandusele ja kalandusele, kirjutab The Guardian.

Teadlaste arvates on India esimene riik, mis saab nüüd tunda El Niño mõju. See kliimailming kahandab India põllumajandusele tähtsaid mussoonvihmasid ning sellega koos ka saake.

India põllumajandus on sõltuv vihmast, sest kaks kolmandikku põllumajandusmaast saab vajaliku vee vaid sadmetest. Juba viieprotsendisel mussoonvihmade vähenemisel on suur mõju põllumajandusele.

Hiljutise uuringu kohaselt kahanadab El Niño  kogu maailmas maisi, riisi ja nisu saaki. Samas aga võib see kliimailming sojaubade saaki suurendada.

Arvatakse, et India põllumajandusprobleemid mõjutavad ka kulla turuhinda, sest indialased on üsna suured kulla kokkuostjad. Kui põllumajandusest saadav tulu väheneb, langeb ka nõudlus kulla järele.

Financial Timesi ennustuste kohaselt kaasneb sellega kulla hinna langus, kuna viletsaid saake saavad farmerid on sunnitud oma kullavarud ära müüma.

El Niño mõjutab ka merevee temperatuure piirkondades, kus kalastus on peamine sissetulekuallikas. Näiteks Peruu lõunaranniku vee temperatuuritõus peletab anšoovise, mis on selle riigi majanduse jaoks tähtis.

USA riikllik ookeani- ja atmosfääriorganisatsioon NOAA andmetel ilmneb El Niño näiteks põuana Indoneesias ja Lõuna-Ameerika põhjaosades ning suurenenud sademetehulgana USA lõunaosades, Ekvatoriaal-Aafrikas ja Lõuna-Ameerika kaguosas. El Niño toob kaasa troopilisi torme ja orkaane USAs ja Vaikse ookeani aladel.

«El Niño mõju Euroopale on veel raske hinnata, kuna Euroopa alasid mõjutavad ka mitmed teised kliimailmingud. Kuid see mõjutab kindlasti atmosfääriolusid ja selle kaudu ka kogu maailma ilmaolusid,» selgitasid asjatundjad.

Viimati oli El Niño  väga tugev 1997 – 1998. Siis tekitas see ilming paduvihmasid Lõuna- ja Põhja-Ameerika läänerannikul ning tornaadosid USAs. Samal ajal oli Kagu-Aasias ja Austraalias ränk põud.

El Niño ilmingut uuritakse, kuid seni on selle juures nüansse, mille kohta ei teata veel kõike.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles