Rootsi asus toetama Junckerit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldti sõnul toetab tema juhitav valitsus Jean-Claude Junckeri asumist Euroopa Komisjoni presidendiks.

Reinfeldti püüdis ümber veenda Briti peaminister David Cameron, kes on lubanud iga hinna eest nurjata kauaaegse Luksemburgi valitsusjuhi plaani asuda euroliidu igapäevase toimimise eest vastutava Euroopa Komisjoni etteotsa.

Enne homme algavat Ülemkogu, kus Junckeri kandidatuur kõne alla tuleb, on Junckeril ELi valitsusjuhtide hulgas piisav toetus ning Ühendkuningriigil puuduvad praegu väljavaated tema kandidatuur maha hääletada. Sellele vaatamata on Cameron lubanud kasutada hääletusel vetoõigust.

Komisjoni presidendiks saamiseks vajab Juncker esmalt ELi nõukogus kvalifitseeritud häälteenamust. See tähendab, et hääletustel ei ole liikmesriikidel mitte üks, vaid erinev arv hääli. Eestil on näiteks neli häält, kõige suurem on aga häälte arv Saksamaal, Prantsusmaal ja Ühendkuningriigil, kellel on kõigil 29 häält. Kui ELi nõukogu tema kandidatuuri heaks kiidab, peab teda toetama ka Euroopa Parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles