Saksa võimud tahavad pikendada «Mein Kampfi» keeldu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mein Kampf».
«Mein Kampf». Foto: SCANPIX

Tuleval aastal aeguvad Adolf Hitleri teose «Mein Kampf» autoriõigused, kuid Saksamaa tahab raamatu trükkimisele kehtestatud keeldu pikendada.

16 Saksa liidumaa justiitsministrid nõustusid, et 1925. aastal ilmunud raamatu trükkimine tuleb keelata ka pärast seda, kui 2015. aasta 31. detsembril aeguvad selle autoriõigused, mis kuuluvad Baieri liidumaale, kus asuv Müncheni linn oli Hitleri viimane ametlikult registreeritud elukoht.

«Saksamaal on teatud ajalooline vastutus, mida me peame täitma,» ütles Baieri justiitsminister Winfried Bausback, kelle sõnul saadetakse keeluga selge sõnum sallimatuse, ksenofoobia ja antisemitismi vastu. «Me võlgneme selle holokausti ohvritele ja nende lähedastele.»

«Mein Kampf», mis sisaldab Hitleri ideid «rassipuhtuse» ja aarialaste kohta, samuti tema juudiviha ja vastuseisu kommunismile, ei ole Saksamaal iseenesest keelatud, kuid Baierimaa on keelanud müüa vanu eksemplare ja keelanud kordustrükid.

Siiski ei takista võimud «Mein Kampfi» kommenteeritud väljaande avaldamist, millele on toetust avaldanud ka kohalikud juudiorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles