Merkel ärgitab ELi kolleege Cameroniga kompromissile minema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ärgitas teisi Euroopa Liidu liidreid olema valmis Briti peaministri David Cameroniga kompromissile minema, et lahendada tüli Jean-Claude Junckeri Euroopa Komisjoni presidendiks nimetamise üle.

Täna alanud Euroopa Ülemkogu peateema on Euroopa Komisjonile uue juhi valimine.

Merkel on kinnitanud, et Cameroni keeldumises Junckerit toetamast ei ole midagi traagilist.

«Minu arvates ei ole see tragöödia, kui hääletus ei ole üksmeelne,» ütles ta, viidates hääletusele Junckeri kandidatuuri üle, mis eeldatavasti peetakse tippkohtumise teisel päeval.

«Sestap tuleb vaadata, et me leiaksime võimalikult suure üksmeele sisuga seotud küsimustes,» lisas Merkel ELi lähiaastate poliitikat silmas pidades.

«Ma arvan, et me suudame jõuda kompromissile ja astuda sammu Suurbritannia suunas,» sõnas ta Belgias Kortrijkis Euroopa konservatiivide kõnelustel kohtumise eel. «Ma olen rääkinud korduvalt euroopalikust vaimust, mida on vaja ja mis aitaks meil häid lahendusi leida.»

Cameron, kes on lubanud järgmise aasta valimiste võitmise korral 2017. aastal ELi liikmesuse Suurbritannias rahvahääletusele panna, peab Junckerit euroliidus põhjalike reformide läbiviimiseks liiga föderalistlikuks.

Ilmselt jääb ta aga Junckeri-vastasuses isoleerituks, sest kohtumise eel avaldasid Luksemburgi ekspeaministri kandidatuurile toetust ka Hollandi ja Rootsi peaminister. Ainsana on Cameroni poolel veel Ungari paljusarjatud peaminister Viktor Orbán.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles