Surma mõistetud, vabastatud ja taas vahistatud Sudaani naine otsib USA saatkonnast kaitset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usust taganemise eest surma mõistetud Mariam vanglas oma äsja sündinud lapsega.
Usust taganemise eest surma mõistetud Mariam vanglas oma äsja sündinud lapsega. Foto: SCANPIX

 Sudaanis esmaspäeval surmanuhtlusest pääsenud Mariam Yahya Ibrahim, kes päev hiljem taas võimude poolt vahistati, vabastati eile, kuid tal keelati riigist lahkumine, teatas naist kaitsnud advokaat.
 

Naine püüdis esmaspäeval pärast vabanemist koos oma USA kodanikust abikaasa Daniel Wani ja kahe lapsega Kairo või Juba kaudu Ühendriikidesse sõita, ent ta peeti lennujaamas kinni ning teda süüdistati valeinfo edastamises ja dokumentide võltsimises. Eile, pärast teistkordset vabanemist, pöördus naine abi saamiseks USA saatkonda.

«Ta viibib praegu Ühendriikide saatkonnas. Tema ja tema mees arvavad, et see on ainus ohutu koht pärast tapmisähvardusi,» kinnitas naise advokaat.

Sudaani välisministeerium kutsus seoses juhtumiga välja USA ja Lõuna-Sudaani suursaadikud. Sudaani julgeolekuametnike väitel üritas kristlasest naine reisida Ühendriikidesse kasutades selleks Lõuna-Sudaani saatkonnast hangitud ajutisi dokumente ja USA viisat.

«Sudaani võimud tõlgendasid seda seaduserikkumisena ja välisministeerium kutsus selgituste saamiseks kokku Lõuna-Sudaani ja Ühendriikide suursaadikud,» teavitas Sudaani julgeolekuteenistus. Lõuna-Sudaani saatkond kinnitas aga, et mingit seaduserikkumist toime ei pandud – naine kasutas nende väljastatud täiesti ehtsaid reisidokumente.

Kristlasega abiellunud Ibrahim mõisteti Sudaanis 1983. aastat kehtiva šariaadiseaduse alusel usutaganemise eest surma mai keskel, mil ta oli kaheksandat kuud rase. Juhtumile reageerisid tuliselt nii lääneriikide valitsused kui mitmed inimõigusorganisatsioonid, kes mõistsid hukka usuvabaduse puudumise riigis.

Moslemist isa ja Etioopia kristlasest ema perre sündinud naine kinnitab, et isa lahkus tema elust varakult ning ema kasvatas teda alati kristlasena ja seega ei saa tema puhul mingist usust taganemisest rääkida. Hartumi katoliku kirik kinnitas tema väidet ning teatas, et varsti pärast abiellumist sai naisest nende koguduse liige.

End naise vennaks nimetav mees teatas aga avalikult, et juhul kui riik oma kohuseid ei täida, viib surmanuhtluse täide perekond. Sudaani meedia teatel survestasid valitsust Ibrahimile karmi karistuse määramisel ka äärmusislamistlikud huvigrupid.

Juhtumiga seoses võttis sõna ka ÜRO inimõiguste ekspert Sudaanis, Mashood Adebayo Baderin, kes rõhutas, et riigil on seaduslik kohustus kaitsta oma kodanikke ja juhtum toob esile tõsiseid puudujääke usuvabaduse küsimuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles